În prezența unui volum de versuri pentru copii nu poți decât să te bucuri și să îți lași șevaletul sufletului să se umple de culoare.
Auzul se înfiorează și participă și el la această simfonie de candoare și bună dispoziție generată, în primul rând de mesajul poemelor din carte, și, în al doilea rând, de drăgălășenia ilustrațiilor, ce însoțesc reușitele poezii. Ilustrații inserate în volum încântă privirea și atrag atenția micilor cititori, care au nevoie de grăitoarele imagini pentru a înțelege mai bine mesajul poeziilor ce le sunt destinate.
Autoarea volumului „Moko”, apărut la editura băimăreană eCreator, reușește să redea prin versurile sale, atmosfera specifică micilor suflete de copii.
Este imposibil ca micii cititori șă nu empatizeze cu povestea „Thelmei”, „cățelușa minune”, este firesc ca cei mici să se bucure empatizând cu veselia provocată de lectura delicatelor poeme referitoare la iarnă și la sărbătorile specifice ei: „Scrisoare către Moș Crăciun”, „Săniuța mea”, „Pe derdeluș”, „Omulețul de zăpadă”.
Concepând această carte de poezii, doamna Maria Muntean a înțeles că pentru a ajunge la inima piticilor trebuie să inventeze personaje jucăușe și neașteptate, precum fructele și legumele din poezia: „Doctorii din casă”:
Galbena lămâiță
S-a făcut doctoriță.
Fructele si legumele,
Au aflat toate.
Acum stau la rând
Să fie consultate.
Vor un tratament
Să fie mai gustoase,
Pentru copii mici
Să fie sănătoase.
-Dacă ați fi stricate
Nu ati mai fi mâncate.
-Acesta ne e rostul
Și, tu nu ești de-aici
Acră esti pentru cei mici.
Doar împreună dăm tot gustul
Și bucurie la mămici.
Pentru o familie sănătoasă
Suntem doctorii din casă.
De asemenea, scriitoarea este conștientă de faptul că textele pentru copii trebuie să fie scurte, ritmul alert și expunerile lirice simple iar rimele jucăușe. Importanță cărților de versuri pentru copii este dublată de mesajul lor educativ și caracterul motivațional.
Prin tematica abordată și personificările reușite, poeta intră în rezonanță cu afinitatea micilor cititori pentru acele poezii, care îi ajută să înțeleagă mai bine specificul fiecărui anotimp, îi invită să recunoască frumusețea naturii și îi provoacă pentru a deveni mai curajoși, mai cuminți și mai atenți la tot ceea ce se întâmplă în jurul lor.
Ca un fin psiholog, cunoscând modul de a gândi și reacționa al copiilor, autoarea reușește să se apropie de sufletul prichindeilor, trezindu-le interesul, introducându-i prin intermediul limbajului specific al poeziei, în lumea mirifică a unor personaje simpatice din lumea animalelor și plantelor, dar și a unor personaje fantastice.
Cățelușa pierdută, pisicuța, distrată, umbreluța colorată, omulețul de zăpadă, păpușa bucătărească, veverița răsfățată, rața și găina, animalele din pădure, zâna iarnă, creionul fermecat, ardeiul și salata au darul de a-i fermeca pe copii și de a-i atrage într-un mic vessel univers cu poezii rafinate.
Prin urmare, versurile din carte se citesc ușor și pot fi memorate rapid de copiii care sesizează imediat exprimarea atractivă și reușita combinare a cuvintelor. Imaginile vizuale și auditive, personificările ritmul și rimele poemelor, incluse în volumul de poezii intitulat „Moko”, se află într-o perfectă simbioză și „colegialitate”.
Pe parcursul lecturii, fie că micile bijuterii lirice sunt citite cu voce tare, de către părinți, fie că sunt lecturate de elevii din clasele mici, copiii recunosc încântătoarele personaje din poezii, cuvintele folosite de autoare le sunt familiare, rimele sunt lesne de memorat iar ilustrațiile sunt grăitoare.
Toate aceste ingrediente pot trasforma volumul de versuri al Mariei Muntean, într-o carte de succes, într-un material didactic eficient și plăcut, ce poate fi folosit în mod firesc de părinți și de cadrele didactice pentru a-i încuraja pe copii să prindă drag de lectură și cărți.