mokoMotto: „Când ai încetat să mai fii copil, ai murit demult”. (C. Brâncuși)

Cartea „MOKO” apare la prestigioasa editură condusă de editorul scriitor Ioan Romeo Roșiianu fiind a doua carte scrisă de autoarea Maria Muntean, de data aceasta cartea este dedicată copiilor și copilăriei din noi, din fiecare.
Prin aceste poezii autoarea continuă tradiția poeziilor scrise de Elena Farago, Nina Cassian, G. Topârceanu, Otilia Cazimir etc.
Principalele „personaje”ale poeziilor sunt plante , animăluțe delicate,creioane fermecate și anotimpuri pictate în culori vii.
O carte pentru copii, adusă la lumină din universul copilăriei care poate fi citită de bunici nepoțeilor tot atât de bine cum poate fi folosită ca material didactic la școală și grădiniță la lecțiile de memorare sau de dezvoltare a vorbirii.
Cățelușa „Thelma”: Thelma e cățelușa mea minune/ Din rasa Doberman cu renume./ Îmi arată loialitatea,/ Mă învață bunătatea,/ E sprintenă cu blănița neagră/ Urechiușe fine,/ boticul moale, ochi duioși/ Când te vede, face rotocoale/ Și are un lătrat pentru fiecare/ Simte când ceva te doare... Nu-i o cățelușă oarecare/ E Thelma mea fermecătoare./ Și aș vrea să știe oricine/ Simpla dragoste de câine”.


„Cățelușa pierdută” se află-ntr-o poveste în care s-a pierdut în mulțime iar Dănuț o descrie și dorește să se întoarcă: „O cheamă „Omenia” și va răspunde imediat,/ Dacă o întâlnești în drum/ Să mi-o adunceți vă rog mult,/ Eu sunt Dănuț și vă salut”!
Din ciclul tematic „Iarna și Magia Crăciunului” se pot aminti:
Scrisoare către Moș Crăciun - unde copilul cere Moșului cadouri pentru toți  membrii familiei câte ceva.
Pentru anotimpul iarna copilul e vrăjit de natură, de derdeluș și săniuță iar „Omulețul de zăpadă” a primit un nou nas: „Din cămară un morcov am luat/ Și cu grijă i l-am așezat/ Omul de zăpadă acum e fericit/ Un nou nas el a primit.” Moșule, când ai să vii/ Sâ-mi aduci multe jucării,/ Mamei o brățară argintie/ Ajutor în bucătărie/ Tatei o mașină nouă... iar mie... de nu voi adormi/ Îți voi spune poezii”.
Poezia Toamna gospodina e didactic construită și poate fi folosită la lecțiile de  dezvoltare a vorbirii deoarece cuprinde denumirea multor fructe și legume pe care școlăreii au datoria să le recunoască și să știe la ce se pot folosi:
„Castraveți și gogoșari/ În lădițe mici și mari/ Morcovi, ceapă pentru ciorbiță/ Vinete, roșii pentru tocăniță./ Struguri, gutui, mere, alune, pere, prune/ Ne dă toamna fructe și legume.”
Tabloul se completează cu imaginea Zânei Toamna care „ Covor de frunze întinde pe pământ/ Și aduce ploaie și vânt!”
„Veverița răsfățată” trezește admirația copiilor prin podoabele cu care reușește să se înfrumusețeze: „O mică veveriță răsfățată/ La petrecere a fost invitată/ S-a dus repede repejor/ La vecina ei vulpiță, la coafor/ S-a vopsit, s-a pieptănat/ Unghiile le-a dat cu lac/ Pantofii cu toc/ Și fundițe peste tot./   Așa gătită și parfumată/ A făcut paradă/ Toată pădurea să o vadă”.
Poezia Pădurea e o imagine tocmai potrivită la o lecție educativă despre acest microsistem: „Pădurea ne e comoară/ Cu lemn și frunzișoară/ Brazi înalți și verzi,/  Plimbându-te te pierzi/ Urșii bruni, căprioare, veverițe, lupi, vulpițe/ Insecte mari și mici/ Toate le găsești aici.”
La fel poezia „Umbreluța” se poate înscrie la lecțiile în care se lucrează sincretic, pe măsură ce se memorează cele două strofe ale poeziei se colorează umbreluțele ce au fost în prealabil desenate. Spun aceasta din proprie experiență, am realizat acest sincretism deseori în așa fel încât la sfârșitul orei elevii știau o poezioară, dar aveau și un desen adecvat: „Am o mică umbreluță/ Colorată și drăguță/ Picături ne bat în ușă/ Vine ploaia jucăușă./ Norii negri se adună/ Scânteie pe cer și tună, bum, bum/ Plouă tare pic, pic./ Am umbrelă,  nu-i nimic!”
Ilustrațiile completează în mod armonios informația educativă a textului. Uneori micii școlari rețin poezia vizionând ilustrația și prin repetarea textului atunci când ei încă nu știu citi iar efectul imaginii este deplin.
Sunt daruri făcute mamei  în urma educației artistice și lingvistice primite la grădiniță: „Creionul meu e fermecat/ Îmi poartă singur mâna/ La desenat/ I-am dăruit mamei/ Un trandafir îmbobocit,/ Când a atins hârtia/ Bobocelul a înflorit.” (Creionul fermecat)
Spre final redau poezia La creșă care sintetizează de fapt, intenția acestor poezii de a contribui la instruirea și educarea copiilor:  „Aici am învățat prima poezie/ Cântecele o mie/ Am învățat să desenez/ Dar mai cu seamă/ Să spun ce vreau fără teamă/ Să fiu harnic(ă) ca o albinuță/ Pregătit(ă) sunt de grădiniță.”