Cartea scrisă de Gheorghe Mitrofan: ”La mulți ani, bătrânica mea!” este un omagiu adus TELEVIZIUNII ROMÂNE... Această carte de o valoare inestimabilă pentru tot ce înseamnă Media, a fost tipărită la editura ECREATOR Baia Mare în anul 2024 și face parte din Colecția Media.
Este o carte jurnal, în care sunt reiterate amintiri și momente petrecute în minunata lume a Televiziunii Române de inginerul Gheorghe Mitrofan, omul care și-a închinat întreaga viață acestei instituții, începând cu întâi aprilie 1961. A lucrat treizeci și nouă de ani ca specialist în electronică în cadrul #TVR.
Prin parcurgerea primei pagini, avem privilegiul de a citi un poem emoționant dedicat TVR, scris de însuși autorul cărții, din care se desprinde miraculos, potențialul literar al acestuia:
” Ți-am cules stelele-n / Poală / Ne-am jucat cu ele-n / Colbul de pe drum... / Le-am făcut chiar licurici, / Dar s-au dus, / Ca fumul din cătun, / Ca o petală / Destrămată de cei mici”.
Sunt mărturisiri metaforice de înaltă ținută literară care ne introduc în universul fascinant al omului care și-a iubit meseria din cadrul TVR , personificând-o, asemuind-o cu o ființă dragă. Comparațiile încărcate de metafore ating sufletul cititorului și fac o distincție clară dintre un om care-și petrece o viață întreagă prestând o muncă care nu-i aduce satisfacții și inventatorul Gheorghe Mitrofan, omul care sacrifică totul, încercând să culeagă divinul prin aștrii cerești, doar pentru a înnobila acest segment de artă cu ajutorul descoperirilor și invențiilor sale.
Pe 1 ianuarie 2022, Gheorghe Mitrofan făcea o mărturisire emoționantă pe pagina sa de Facebook:
”La mulți ani, TELEVIZIUNEA ROMÂNĂ! M-am cununat pe vremea când era tânără(1956) și i-am fost soț fidel 39 de ani. O iubire neclintită, statornică, reciprocă. La mulți ani, bătrânica mea!”, scria acesta, în termeni atât de intimi...
Probabil în urma acestei postări a încolțit în inima sa dorința de a materializa cartea, de a-și așterne trăirile interioare pe care le-a experimentat pe vremea când lucra în televiziune. Sunt gânduri și notițe, însemnări și precizări concrete și obiective, referitoare la munca și activitatea sa în cadrul acestui colos media, pe care scriitorul(căci îl putem numi astfel) le împărtășește cititorilor din dorința ca aceștia să înțeleagă și să descifreze drumul lung și anevoios parcurs de Televiziunea Română de-a lungul anilor, un drum încărcat de sacrificii și renunțări ale multora dintre cei care au lucrat în interiorul ei. Astfel, sunt dezvăluite fețele văzute și nevăzute ale oamenilor aflați dincolo de pupitrul scenic, fețele versatile ale istoriei TVR, cu mască și fără mască, cu vibrații în suflet și energie pozitivă de transformare și metamorfozare, dar și de lașitate, neputință și frică.
Drumul anevoios și plin de rezistență parcurs împotriva celor care se aflau la conducerea PCR, nu s-a terminat nici după Revoluția din anul 1989, Gheorghe Mitrofan devenind una din vocile de răsunet care a încercat să construiască o lume abordată printr-o nouă viziune, în care politicul să nu fie implicat, iar libertatea de exprimare să devină arma adevărului spus nonșalant, fără teamă.
”Există oameni legendă”, relatează într-un interviu Marina Almășan...
”Oameni a căror viață s-a suprapus cu cele mai spectaculoase evenimente ale omenirii...”
Unul dintre acești oameni care au schimbat istoria este inginerul Gheorghe Mitrofan a cărui viață s-a suprapus aproape patru decenii, peste cea a primei televiziuni care a adus o paletă de culoare emoțională în viața românilor- Televiziunea Română.
”La mulți ani, bătrânica mea!” este un titlu sugestiv și metaforic încărcat de iubire, datorită folosirii diminutivului (bătrânica)care înlocuiește numele instituției (Televiziunea Română), oferindu-i o nuanță intimă de antic și istorie.
Instituția care a pătruns în casele oamenilor în vremuri de restriște din perioada comunistă, s-a bucurat de brevetele inovatoare ale lui Gheorghe Mitrofan, unul dintre inginerii care au conceput ”Sistemul de subtitrare a filmelor prin încrustare electronică.
Împreună cu inginerul Alexandru Albu, autorul cărții a căutat o metodă de titrare electronică prin încrustarea cu contur în jurul literelor, asigurând în acest mod, lizibilitatea textului, realizând un dispozitiv experimental pe care conducerea televiziunii de atunci (Octavian Paler- Director General al TVR , Tudor Vornicu- Director de Programe al TVR și Petre Galbură – Director Tehnic al RTR ) a decis să-l folosească în emisie. Gheorghe Mitrofan își amintește:
”La nouăsprezece februarie 1966 s-a transmis primul film subtitrat prin încrustare electronică, România fiind printre primele țări, dacă nu chiar prima, care a aplicat această metodă”.
Din acel moment, toate filmele internaționale apărute în România au fost subtitrate electronic prin această metodă inedită, deschizându-se prin această opțiune, noi orizonturi către întreaga lume, păstrându-se sunetul original.
În 26 februarie 1966, crainica Televiziunii Române, Sanda Țăranu anunța performanța realizării acestui sistem, nominalizându-i pe inginerii Alexandru Albu și Gheorghe Mitrofan( autorul acestei cărți în vârstă de doar treizeci de ani).
Inginerul Gheorghe Mitrofan consideră Televiziunea Română în interviurile și relatările sale, că această instituție a fost menită să devină consoarta alături de care a semnat pactul mariajului imaginar, un mariaj care a început la 1 aprilie 1961 și s-a terminat în momentul pensionării .
Dragostea pentru televiziune a început încă din primul an de facultate, mai precis din anul 1956, când Radioteleviziunea Română a decis să ofere studenților din România din anul I (axați pe electronică), două burse de studiu axate pe specializarea în televiziune. A fost șansa acestuia de a se implica în acest segment și de a reuși să răzbată prin multitudinea de probleme financiare în care se găsea în acea perioadă.
Gheorghe Mitrofan recunoaște într-un interviu acordat în 25 ianuarie 2022 lui Ioan Vasiu de la UZPR:
”Certificatele de Inventator mi s-au atribuit de către Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), îndrituit să analizeze dacă propunerea de invenție, este o creație tehnică, prin noutate și progres față de stadiul cunoscut al tehnicii mondiale, care nu a mai fost brevetată sau făcută publică în țară sau străinătate, și poate fi aplicată. Mi-au fost recunoscute 49 de propuneri drept creație tehnică, pentru care am primit Certificat de Inventator. Conform legii, unității economice care urma să aplice invenția i se acorda Brevet de Invenție. Am conceput și proiectat peste 50 aparate și echipamente electronice, majoritatea folosind soluții din cele 49 de brevete, aplicarea cărora a condus la diversificarea producției de programe de televiziune și la îmbunătățirea calității imaginii transmise la telespectator, dar și la reducerea importului”(fragment din interviul acordat în 25 ianuarie 2022 lui Ioan Vasiu / UZPR ).
Itinerarul parcurs de Gheorghe Mitrofan de la Televiziunea din Molière la Televiziunea din Dorobanți, a fost pavat cu reușite, dar și cu multe așteptări care nu au fost posibile să fie îndeplinite datorită conducerii PCR. Împliniri și neîmpliniri, exact ca-n viața unui om.
Astfel, acesta inițiază și conduce primul laborator de cercetare în TVR, numit Laboratorul Tehnica Impulsurilor, iar rezultatele obținute în cadrul acestuia au deschis calea pentru înființarea Serviciului de Cercetare TV, în anul 1969, apoi a Direcției de Dezvoltare Tehnică, Cercetare și Autodotare a Radioteleviziunii Române în anul 1972( în anul 1974 primește denumirea de Baza de Autoutilare).
Prin Gheorghe Mitrofan TVR a avut câteva contribuții importante la Organizația Internațională de Radioteleviziune, OIRT.
El propune o metodă și un dispozitiv electronic(OSIM 57625/1968, Brevet 51767/1969) care asigura ștergerea semnalelor de control și înlocuirea lor cu alte semnale de control, dispozitiv care a fost folosit în emisie la Studiourile TV București, din anul 1969.
În anul 1972 prin depunerea dosarului de invenție 59019/ 1969, Brevet 55005/1972, metoda de identificare propusă de autorul cărții permitea descifrarea codului direct pe oscilogramă sau pe imagine, permițând obținerea a 686077 combinații de cod, adică șapte continente, nouăzeci și nouă de țări și nouăzeci și nouă de orașe. Dispozitivul de codare a surselor de programe a fost făcut din necesitatea identificării surselor de program, apărut ca o consecință a schimbului de programe între orașe și țări, în special schimbul de programe TV prin satelit. Lucrarea a fost publicată în Buletinul Tehnic al RTR nr 4. în anul 1972 și prezentată la Sesiunea Științifică a Societății de Radiotehnică și Electronică ”Popov” din mai 1978, la Moscova.
Există multe invenții brevetate de acest strălucit inginer electronist în această carte!
Gheorghe Mitrofan a avut și invenții spontane, invenții născute la redactarea unei cărți în anul 1970, carte scrisă pentru Editura Didactică și Pedagogică. Aflat la tratament în Stațiunea Băile Govora împreună cu soția sa, autorul urma să elaboreze un material care să explice funcționarea echipamentelor video din lanțul de emisie. Soția sa a devenit coautorul moral al cărții destinate școlilor profesionale de profil și personalului tehnic al TVR, aceasta desenând materialul grafic aferent. Scrierea materialului a adus cu sine la întoarcerea din concediu, soluția de remediere cu privire la instabilitatea imaginilor pe televizoarele telespectatorilor, soluție brevetată și înregistrată în luna septembrie la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci.
Spre sfârșitul carierei sale în TVR, Gheorghe Mitrofan realizează ”Mașina electronică de scris- MES SOHAMI”, cu redactare tipografică și în culori. Autorul mărturisește că acest proiect a fost punctul de rezistență al muncii sale, punându-i la încercare atât capacitatea de autodepășire, cât și rezistența psihică.
Viața lui Gheorghe Mitrofan nu a fost una ușoară. În timpul regimului comunist, cei care se afirmau prin inteligență, posesorii de inovații și brevete, erau ”călcați și filați” de Securitate, mai ales că acești oameni erau nevoiți să părăsească deseori în interes de serviciu granițele țării, fiind nevoiți să se specializeze în alte state, cu privirea la modul de utilizare al unor echipamente electronice cumpărate pentru TVR de pe piața externă.
Cu toate aceste fluctuații de suișuri și coborâșuri, Gheorghe Mitrofan a rămas în sufletul TVR unul dintre pionii importanți care a reușit să ”mute munții din loc”, pentru interesul telespectatorului, în speranța că odată cu trecerea timpului, această instituție mamă va avea un loc însemnat în istoria televiziunilor.
Pe Gheorghe Mitrofan l-a prins și Revoluția din DECEMBRIE 1989, an în care a realizat că viața din întreaga Europă va căpăta o altă turnură. Scrisul acestuia este plin de sensibilitate și pe alocuri, emoționant, iar cartea: ”La mulți ani, bătrânica mea”, poate fi considerată o adevărată capodoperă închinată TVR.
Inginer electronist și minunat prozator, acesta oferă cititorilor un scris cursiv și coerent, în termeni ușor de înțeles, tuturor celor care vor dori să-i răsfoiască paginile.
Într-o prefață din cuprinsul cărții scrisă de autor, acesta explică motivul pentru care a scris această carte, motivând apariția erei digitale. Cu toate acestea, ideea este cu mult mai veche, încă din anii studenției, iar de-a lungul anilor, Gheorghe Mitrofan a scris și rescris cartea de multe ori, animat de dorința ca ea să devină utilă cititorilor care-și doresc asimilarea cunoștințelor fundamentale folosite în domeniul televiziunii digitale.
Pe această cale, îl felicit pe domnul Gheorghe Mitrofan pentru abundența de informații dezvăluite nouă, cititorilor, dar și telespectatorilor. Mă repet, spunând că oamenii valoroși pot să trăiască ani întregi în umbră, dar în momentul în care li se vor descoperi calitățile și reușitele, vor fi consemnați ca fiind de neuitat, în inimile celor care admiră cu adevărat calitatea și profesionalismul, loialitatea și dedicația închinată unei meserii.
Respect și considerație, alături de succes deplin în tot ce v-ați propus să realizați mai departe!