Frica de moarte a existat întotdeauna însă cândva exista demnitate, pe timpul zeilor exista curaj și onoare. Atunci era o onoare să fii ales să mori pentru zeul tău.
În vremuri de mult apuse bărbatul era considerat simbolul onoarei al integrității, al dârzeniei și al curajului sau dacă vreți verticalitatea și curajul aveau în ele pecetea bărbăției, erau atribute ale sexului puternic! Bărbatul era un luptător, un războinic ce nu avea frică de nimic nici măcar de moarte!
Oamenii credincioși înțeleg moartea ca o trecere în lumea de apoi unde sufletul va trăi în continuare lângă Dumnezeu și sfinți. Ateii consideră moartea ca fiind un punct terminus, o încheiere a tuturor formelor de existență atât sufletească cât și trupească. Acesta este și motivul pentru care ateii nu se pregătesc în niciun fel pentru marea trecere și pentru viața de apoi, fiindu-le frică de moarte.
În realitate toți știm cu certitudine că vom muri și că întocmai unei rulete rusești cu gloanțe oarbe și adevărate ne vine rândul fiecăruia , nu într-o ordine anume ci pe sărite. Urcăm pe scara vremii, pas cu pas, cu fiecare zi ne apropiem tot mai mult de veșnicie fără să știm cât ne-a mai rămas.
Privim în urmă și vizualizăm trecutul cu tot ce am adunat în desaga amintirilor, cu ce a fost bun și cu ce a fost rău, și ne întrebăm: Oare o fi mult ori puțin cât am trăit? Oare cât mai avem? Nimeni dintre pământeni nu ne poate da un răspuns, absolut nimeni! Există un unic care cunoaște toate adevărurile lumii și care este Creatorul nostru. Numai el știe cât ne-a scris fiecăruia în cartea vieții pământene .
Omul oricât ar fi de bătrân ar mai vrea să trăiască puțin și parcă se agață cu dinții de viață pentru că nu este pregătit să plece într-o lume necunoscută.Dacă întâlnim un bătrân care își dorește să moară acesta are o mare suferință de care vrea să scape sau o mare credință în înviere și viața de apoi..
Cei care au experimentat moartea clinică știu că moartea este cu totul altceva decât credem și că în fond este doar o încheiere a unei etape a sufletului. Sufletul își continuă viața și după despărțirea de corpul fizic și se înalță la cer. Toți cei care au experimentat o moarte clinică declară ca era atât de bine dincolo încât nu ar mai fi vrut să vină înapoi. A existat mereu un motiv de întoarcere în corpul fizic fie că erau motivați căci erau copii mici de crescut sau aveau sarcini importante nerezolvate încă.
Cu toate acestea există o mare frică de moarte și în numele acestei frici se fac tot felul de lucruri. De ce?
Pentru că lipsa credinței face ca omul să nu poată concepe ca mai există o viață de apoi. Zgârcenia îi face pe cei avari să le fie frică că se vor despărți de averile lor care oricât ar vrea nu le pot duce cu ei. Iubirea este un alt factor care creează frica de moarte pentru că nu vrem să ne despărțim de cei dragi. Există nenumărate motive care ne fac să ne fie frică de moarte dar cel mai important motiv este necunoașterea.
Din păcate omul de rând are o capacitate limitată de înțelegere și cunoaștere . Poate așa am fost creați sau poate că nu ni se dă voie, că nu trebuie să știm mai mult. Dacă stăm să analizăm puțin vom înțelege că în jurul nostru s-a făcut totul ca să ne țină ocupați și să nu aflăm prea multe. Ocupați și obsedați de câștigarea traiului de zi cu zi, omul a devenit un robot ușor previzibil și care a putut fi condus exact acolo unde se voia. Interesul elitelor nu a fost niciodată luminarea maselor ci doar manipularea lor prin răspândirea ideii că omul este liber și că poate reuși dacă muncește destul. Astfel au fost aleși câțiva cărora li s-a dat un mare avânt pentru a exista exemplul viu că se poate și chiar au fost date câteva piste de urmat pentru temerari și ambițioși. Cu toate că oamenii au fost ocupați cu altceva și nu cu dezvoltarea și înțelegerea spirituală , cert este că unii dintre noi au ajuns la un nivel de spiritualitate mult superior nouă și înțeleg altfel lucrurile. Acestora nu le este frică de moarte și înțeleg că fiecare dintre noi a venit pe pământ cu un scop bine definit dar pe care trebuie singur să îl descopere. Exact așa cum un bebeluș nu-și poate aminti viața intrauterină sau primii ani de viață terestră tot așa nici noi nu ne putem aminti nimic din viața sau viețile anterioare ale sufletului nostru.
Menirea pe care o avem fiecare dintre noi pe pământ pleacă de la iubire. Dumnezeu a creat omul pentru a răspândi iubirea și bunătatea printre semeni , pentru a face fapte bune.Din păcate acest lucru nu este pe deplin înțeles.Oamenii nu se iubesc! Cum să iubești un om pe care nu-l cunoști? Cum să oferi ajutor cuiva care îți face rău? Cum să întorci celălalt obraz atunci când ești jignit și înjunghiat cu răutate? Toate aceste lucruri par a fi atribute Dumnezeiești nu omenești. Dar Dumnezeu a creat omul după chipul și asemănarea sa punând lumina divină în fiecare om.
Aceasta lumină divină interioara trebuie descoperită în noi și lăsată să lumineze, să încălzească cu razele sale pe cei din jur. Făcând fapte bune devenim și noi mai buni, mai înțelepți și mai luminați. Cheile sufletului vor descuia și porțile minții și în acest fel vom avansa spiritual și nu ne va mai fi frică de moarte.