n„A devenit cumplit de evident că tehnologia ne-a depăşit umanitatea.”
(Albert Einstein)

Transumanismul  este o mișcare intelectuală și culturală internațională care sprijină folosirea noilor științe și tehnologii pentru a îmbunătăți abilitățile și aptitudinile mentale și fizice ale oamenilor și a ameliora ceea ce ea vede ca aspecte nedorite și nenecesare ale condiției umane, cum ar fi prostia, suferința, boala, îmbătrânirea și moartea involuntară.
Gânditorii transumaniști postulează că ființele umane vor fi transformate mai devreme sau mai târziu în ființe cu abilități atât de mult extinse încât să merite eticheta de „postumane”, „postumanism”, „dincolo de umanism”, sau, și mai precis, „după umanism”, „în afara umanităţii”.
Într-o asemenea „omenire”, care va fi a Inteligenței Artificiale (IA, sau AI) vom vorbi de „homo digitalis”.


Transumanismu este „o umanitate viitoare profund transformată”,  „o mișcarea ce esențializează cele mai îndrăznețe, curajoase, imaginative și idealiste aspirații ale umanității”, care merge până acolo de a fi „cea mai periculoasă idee din lume”.
Transumanismul Inteligenței Artificiale constă, în esența sa, în dezvoltarea și punerea la dispoziția omenirii de tehnologii care să permită nemurirea și să îmbunătățească semnificativ capacitățile intelectuale, fizice și psihologice umane pentru a realiza „un viitor postuman”.
În acest „un viitor postuman”, oamenii vor fi tot mai mult „îmbunătățiți cu IA până când vor ajunge să fie înlocuiți în cele din urmă cu „inteligențe artificiale”, având astfel loc trecerea de la Homo Sapiens  la Homo Digitalis.
Aceste „inteligențe artificiale” vor ajunge să fie atât de puternice chiar până la a putea atrage sfârșitul umanității, ajungându-se astfel la „un viitor fără oameni naturali”, respectiv la un viitor numai cu „homo digitalis”.
Deci, Inteligența Artificială va produce schimbări atât de mari care vor ajunge până la a face oamenii nemuritori, dar artificiali, fără a mai fi naturali, care vor fi „entități superinteligente complet nonconștiente, fără viață și fără conștiință”.
„Omul ființă vie” va evolua până la ultima treaptă a dezvoltării sale, care va fi și ultima, cea în care își va trăi ultima sa dezvoltare.
Cu toate că „o asemenea evoluție a omenirii este cea mai periculoasă din lume”, după cum evoluează omenirea, consecințele viitoare ale acesteia nu sunt de ignorat.
Dacă, în urmă cu aproape 100 de ani, Albert Einstein considera că  „A devenit cumplit de evident că tehnologia ne-a depăşit umanitatea.”, acum probabil că ar spune că „A devenit cumplit de evident că tehnologia poate fi sfârșitul umanității.”

Bibliografie

https://ro.wikipedia.org/wiki/Transumanism
https://ro.wikipedia.org/wiki/Postumanism