ziua ROMANIEI 4 dec 2023 11 Decembrie, Ziua Națională a României,a fost sărbătorită de comunitatea românească de la Montreal prin diverse manifestari cultural artistice, spectacole, slujbe religioase ṣi întâlniri comemorative. La fel ca anul trecut Consulatul General al României la Montreal a oferit o recepție, pentru a marca celebrarea a 105 ani de la formarea statului român modern.
Am rǎspuns cu drag invitației fǎcute de Excelenta sa, doamna consul Cristina Marinescu, gerant interimar la Consulatul General al României la Montreal și doamna Maria Cristina Ioniță, reprezentantul României în Consiliul Organizației Aviației Civile Internaționale (ICAO) care au oferit o recepție cu ocazia Zilei Nationale a României, în data de 4 decembrie 2023 la Salonul Delegaților din sediul ICAO .


La eveniment au participat reprezentanți ai guvernului provincial, oficiali din conducerea Organizației Aviației Civile Internaționale ICAO,membri ai corpului diplomatic și consular alǎturi de  numeroṣi membri ai comunitǎții româneṣti de la Montreal.
Printre invitatii români s-au numǎrat oameni de culturǎ, jurnaliṣti, scriitori, artisti plastici, sportivi, reprezentanți ai mediului de afaceri, precum ṣi reprezentanți ai mediului academic.
Organizatorii au primit oaspeții la intrare, fiind invitați apoi sǎ servească un pahar de vin românesc. În câteva zeci de minute salonul Delegațiilor de la etajul 3 al sediului Organizației Aviației Civile Internaționale din Montreal a devenit neîncǎpǎtor. Musafirii grupați în jurul unor mese elegante pe care tronau aranjamente de flori tricolore, au fost înântați sǎ se reîntâlneascǎ, sǎ schimbe impresii sau sǎ facǎ noi cunoṣtințe.
Evenimentul a gǎzduit o scurtǎ ceremonie care a început cu intonarea imnului de stat al României ṣi continuând cu imnul de stat al Canadei. În cuvântul sǎu doamna consul Cristina Marinescu,gerant interimar la Consulatul General al României la Montreal a subliniat însemnătatea Zilei de 1Decembrie, a vorbit despe importanța pǎcii în lume dar ṣi despre importanța pǎcii ṣi cooperǎrii între oameni în interiorul comunitǎții româneṣti.
Doamna Maria Cristina Ioniță,Reprezentantul României în Consiliul ICAO a vorbit în limba englezǎ despre rolul ṣi importanța Organizației Aviației Civile Internaționale, subliniind rolul acesteia pentru România. Discursul sǎu a fost însoțit de prezentarea a douǎ filme scurte care s-au derulat pe cele douǎ ecrane mari amplasate în salǎ.
Acest eveniment coincide ṣi cu finalul de mandat al doamnei consul Cristina Marinescu care a fost foarte îndragitǎ de comunitatea româneascǎ din Montreal arǎtând deschidere față de comunitatea noastră în special cǎtre artǎ ṣi culturǎ. ÎI dorim mult succes în continuare!
Dupǎ alte luǎri de cuvânt a fost servit un bogat bufet românesc din care nu au lipsit tradiționalele sǎrmǎluțe, spre deliciul invitaților.
S-au fǎcut apoi multe fotografii evenimentul încheindu-se într-o notǎ de entuziasm ṣi optimism!
Aṣteptǎm cu mult interes sosirea ṣi instalarea  noii echipe de la Consulatul General al României la Montreal sperând într-o colaborare fructuoasǎ  mai ales pe plan cultural ṣi artistic.
Chiar ṣi la mii de kilometri depǎrtare inimile româneṣti  bat în ritmul tricolor
Dumnezeu să binecuvânteze România si pe toți românii, oriunde s-ar afla!