vlc            Domnul profesor Valentin Lupea ne propune de data aceasta un volum de studii, intitulat ,,Rigurozitatea cercetării”, apărut la editura prestigioasă din Baia Mare, eCreator.
Volumul face parte din colecția ,,Critica” și va fi publicat în anul 2023, marcând deja numeroase apariții ale domnului profesor în acest an.
             Ceea ce publică domnul profesor și ritmul său de creație este uimitor și nu pot decât să îl asigur de toată prețuirea și tot respectul meu pentru cercetarea detaliată pe care o realizează de fiecare dată.
Este un cercetător desăvârșit și dă dovadă de o rigurozitate extraordinară prin tot ceea ce publică.
           Prezentul volum debutează cu o notă a autorului, așa cum deja ne-a obișnuit domnul profesor, unde justifică și argumentează importanța și necesitatea scrierii acestui volum: ,,<<Rigurozitatea cercetării>> este o carte de istorie şi critică literarară pe care am gândit-o în două capitole mari, după cum urmează:


    I. METODA DE INVESTIGAȚIE (Activitatea de istoric şi de critic literar a lui Ion Breazu);
    II. REGĂSIREA DE SINE (Pătrunderea ideilor junimiste în Transilvania).”
           Volumul prezent ne prezintă viața şi activitatea ilustrului istoric şi critic literar, Ion Breazu              (1901 - 1958).
Acesta a fost figură importantă a literaturii române din acele vremuri, însă este chiar și în  prezent. Domnul profesor i-a dedicat acestui scriitor încă trei studii apărute tot la Baia Mare, la editura eCreator.
             Domnul profesor a împărțit volumul în două capitole importante, după cum urmează: capitolul I- Metoda de investigație (Activitatea de istoric şi de critic literara lui Ion Breazu); capitolul II – Regăsirea de sine (Pătrunderea ideilor junimiste în Transilvania).
Ambele capitole sunt detaliate și bine articulate de către autor, de domnul profesor.
            Autorul Valentin Lupea vine în fața cititorilor săi de toate soiurile cu un excelent volum de critică literară despre criticul și eseistul Ion Breazu, ce demonstrează și întărește capacitățile deosebite de observație, de cercetare și de dezvoltare intelectuală ale domniei sale.
          Volumul este complex, este un amalgam de informații prețioase ce ar trebui cunoscute nu doar de cei pasionați sau interesați de literatură, ci de marea masă a persoanelor.
            Îndemn spre o lectură atentă și riguroasă a acestui volum ce poate constitui o bază nemaipomenită de idei, dar și o dovadă absolut necesară de cunoaștere și de recunoaștere a autorilor noștri români.