Mihaela CDO dragoste ce nu a dispărut-SANDU CHIVA

Bunul nostru prieten și colaborator, îndrăgitul poet Sandu Chiva  ne-a făcut recent un minunat  dar de suflet, noua sa carte ''O dragoste ce nu a dispărut'', apărută în 2021 la editura Rotipo din România. Poetul Sandu Chiva  este  un poet foarte popular cu o carismă și un șarm aparte, este ''poetul tuturor'' ce interpretează diverse roluri precum ''un actor pe scena vieții''. Bucuria re-întâlnirii cu  scrierile sale fiind atât de mare, nu am rezistat ten-tației de a deschide imediat cartea  și de a parcurge avid conținutul său.
Cartea este gerată literar de  scriitoarea Mirela Minuta Alexa , membru al Ligii Scriitorilor Români filiala Arad și membru al Societății Culturale Apollon România care semnează prefața cu titlul ''Viata poetului este un poem nescris'' care face o frumoasa descriere acestei cărți în cuvântul său: ''un volum  de poezii în cuprinsul căruia cititorul va descoperi clișee poetice trasate cu pana  înmuiată în cerneala sufletului''
Titlul volumul de versuri ''O dragoste ce nu a dispărut''  nu este unul ales  întâmplator, el fiind dat  în mod  intenționat  pentru a sublinia  armonia  conjugală în care trăiește poetul, iubirea frumoasă și   fără  de margini pe care  o împarte cu soția  sa de câteva decenii, un titlu care este dat  de poezia cu același nume  O DRAGOSTE CE NU A DISPĂRUT.


''Ridică-mă de jos, de am căzut/Și scutură-mi paltonul de zăpadă,/ Gândește-te la timpul ce-a trecut/Nu mă lăsa să mă sfârșesc pe stradă./Ridică-mă și du-mă la căldură/Nu mă lăsa ca să îngheț în drum/Mai dă-mi încă o dată gură/Nu te sfii suntem bârfiți oricum./Sărută-mă și adu-mă în casă/Și oblojește-mi trupul înghețat,/Arată-mi că de mine îți mai pasă/ Că vechile iubiri nu le-ai uitat./Așează-mă cu grijă lângă sobă/ Și dă-mi să beau măcar un ceai fierbinte,/Mai vom schimba din când în când o vorbă/Vom depăna aducerile-aminte…./Așterne-mi lângă sobă-o haină veche/Să mai întoarcem timpul în trecut,/ Mai spunem cuvinte calde la ureche/Despre o dragoste ce nu a dispărut!''
Cartea ''O dragoste ce nu a dispărut''  este  un amplu volum de poezii  care însumează 300 de pagini. Poeziile din acest volum  sunt împărțite în 6 capitole ce  sunt însoțite cu imagini  din viata  poetului  ajutând astfel cititorul să pătrundă in universul poetului Sandu Chiva si să înțeleagă astfel  mai bine abordarea temelor  în poezie.
Poetul Sandu Chiva este  în esența un romantic incurabil  asa cum se prezintă  în pagina sa de autor din revista on line  ''Poezii pentru sufletul meu''  dar temele pe care le abordează  în  volumul ''  O dragoste ce nu a dispărut '' sunt foarte diverse de la dragostea de țara și locurile natale,  iubirea fata de natură, iubirea fată de oameni, iubirea fata de Dumnezeu, amintiri din tinerețe și pană la viata de zi cu zi. Autorul  nu trece cu vederea  nici problemele cotidiene satirizându-le în poeziile sale.
Cu un stil inconfundabil, unic și original poetul ne invită să descoperim  tezaurul de învățături și pilde scrise în  versuri ce se ascunde intre coperțile mov de carte. ''Sunt un poet neconformist /Venit din negura de vreme/N-am zis ca sunt specialist/ Dar scriu  din când în când poeme.''(Eu sunt poetul tuturor) Poeziile  sale  sunt accentuate de simțul  umorului, un umor fin pe care îl poate folosi cu elegantă și cu o  ușoară ironie. ''Eu sunt poetul  tuturor!/ Scriu versuri pentru toți romanii.../Voi scrie până am să mor/Chiar  dacă  deranjez pe unii!''(Eu sunt poetul tuturor)
Poetul Sandu Chiva este o carte deschisă, sinceră și adevărată,  dăruind generos din preaplinul sufletului său trăiri și sentimente îmbrăcate în versuri clasice, bine construite pe care le așează pe o tavă de argint și le oferă cititorului însetat de lectură. Iar cititorul, la rândul său nu va fi dezamăgit pentru că lectura se face ușor, curge fluid  asemeni unui fluviu  de amintiri ce te poartă prin locuri dragi sau imaginare.
Poetul Sandu Chiva este un artizan al rimei melodice si un  atent observator a tot ce se întâmplă în jurul său, în viata sa și a celorlalți, încondeind și  redând totul în versuri cu o ușurința nativă. Poetul folosește deseori în poeziile sale personificarea și adresarea directa, dialogul imaginar sau monologul. Cititorul  se regăsește în versurile poetului, ii împărtășește valorile și principiile pe care le exprima deschis și clar în poeziile sale,  atrăgând astfel simpatia și admirația cititorului.
Va invit sa îl descoperiți  pe  autorul  cărții  ''O dragoste  ce nu a dispărut''  acest  veșnic îndră-gostit,  poetul nostru al tuturor,  Sandu Chiva, asa cum spune chiar el ''Eu sunt poetul tuturor''  pentru că simte să împartă cu cititorii  ceea ce a primit în dar  '' Dumnezeu mi-a dat condeiul''  și  ni se prezintă:''Asa-s eu...'','Un actor  pe scena vieții''.
 Ii urez poetului Sandu Chiva, sincere felicitări, mult spor și inspirație, așteptăm cu mult interes viitorul volum de versuri!