Să fie asortate, de bun-gust, comode şi, pe cât posibil, în pas cu moda - cam atât cerem de la ţinutele cu care ieşim din casă.

Dar dacă plecăm urechea la superstiţiile care circulă prin lume, hainele trebuie să respecte mult mai multe condiţii. Ca să aducă fericire şi noroc.

În Marea Britanie persistă tradiţia “ciupitului”: cel care îmbracă pentru prima dată o haină nouă trebuie să fie ciupit de amicii care îi ies în cale, pentru ca straiele “scoase în lume” pentru prima dată să fie aducătoare de sănătate şi noroc. Pe de altă parte, englezii împărtăşesc cu noi, românii, dar şi cu multe alte popoare superstiţia potrivit căreia haina nouă trebuie “asortată” cu o dorinţă pusă în gând şi care sigur se va împlini.

 

Superstiţia românească ce interzice să se cumpere hăinuţe pentru copiii încă nenăscuţi, fiindcă le-ar purta ghinion, o împărtăşesc şi ruşii. Tot ei au obiceiul să dăruiască un ban persoanei care îmbracă haine noi, în ideea că acela care “s-a înnoit” va avea noroc atâţia ani cât va ţine haina cu pricina. Enervantele găuri din ciorapi sunt, nici mai mult, nici mai puţin, semn de belşug şi noroc, la fel ca şi mănuşile primite în dar. Iată şi un îndemn la… dezordine: cei care îşi atârnă hainele de uşă sau de o altă piesă de mobilier vor avea o viaţă fără griji.

Te-ai îmbrăcat pe dos - o să ai noroc

E una din superstiţiile care dăinuie printre americani. În schimb, pălăria purtată cu faţa la spate are efect contrar: aduce ghinion. La fel ca şi graba de a ridica singur mănuşa care ţi-a căzut pe jos. Graba strică treaba: dacă aştepţi ca altcineva să ridice obiectul cu pricina, amândoi veţi atrage norocul în viaţa voastră.

Vezi să nu ţi se înnoade gândurile!

Asta o ştim şi noi, de la părinţi şi bunici: dacă te apuci să coşi o haină sau un nasture după ce te-ai îmbrăcat, ţine între dinţi un fir de aţă, ca să nu ţi se înnoade gândurile.

Şi calendarul are ceva de spus:

Ai să auzi la multe popoare că nu este bine să îmbraci straie noi în zi de luni: e risc de ghinioane în lanţ, începând cu ruperea hainelor proaspăt achiziţionate.

Nici marţea nu este mai norocoasă, miercurea şi joia, însă, garantează succesul în afaceri.

Vinerea este cu dus şi întors: hainele noi sunt purtătoare de ghinion doar dacă le şifonezi sau pătezi. Şi, culmea, dacă se întâmplă vreun accident de acest soi, nici nu ai voie să-ţi schimbi ţinuta în aceeaşi zi. Ai ghicit, atragi ghinionul. Ar trebui să aştepţi până… duminică, ziua în care hainele curate aduc numai lucruri bune: belşug în casă, armonie în familie şi bani sosiţi de unde nici nu te aştepţi.

Limbajul celor 3 culori

Alb, negru, verde sunt culorile în jurul cărora s-au ţesut, în timp, cele mai multe superstiţii.

Alb. O credinţă aztecă dăinuie şi astăzi în Mexic: albul simbolizează nemurirea, deci linţoliul nu este niciodată alb. În alt colţ de lume, în China, albul marchează, invers, bătrâneţea şi moartea. În Europa Occidentală, albul este asociat cu puritatea şi castitatea (motiv pentru care rochia clasică de mireasă este albă), însă dacă visezi haine albe te poţi aştepta să auzi de un deces.

Negru. La popoarele africane - ca şi la noi - simbolul funerar este negrul. Care, în Egiptul Antic, semnifica fertilitatea. În zilele noastre, sutana neagră a preoţilor şi călugărilor simbolizează caritatea şi atitudinea umilă. În Asia, Yin (energia feminină) este reprezentată prin simbolul negru, iar cercul alb din interiorul său evocă renaşterea.

Verde. Pentru chinezi a fost întotdeauna o culoare benefică. În Evul Mediu european, însă, în verde erau vopsite casele nebunilor şi ale vrăjitoarelor. La musulmani, verdele este culoarea profetului, aducătoare de noroc.

http://www.libertatea.ro/detalii/articol/haina-credinte-superstitii-554224.html?utm_source=LibertateaNewsletter&utm_campaign=Newsletter&utm_medium=eMail