„Aripi de foc”, volumul recent apărut la Editura Ecou Transilvan din Cluj-Napoca, atrage atenția prin titlul bine ales și designul editorial excepțional, care se asortează perfect cu conținutul versurilor: pasionale, pline de adâncime și savoare literară. Citindu-le, ai impresia că participi la un dans liric atent conceput, subjugat de trăiri intense, dincolo de care se ascunde un suflet plin de sensibilitate și candoare. La fel cum s-a întâmplat cu primele volume de poezie publicate de Rodica Rita Ruța : „Eu celaltă” și „Șlefuitori de vise”, autoarea ne surprinde, și de această dată, prin discursuri lirice profunde, clare, de o mare forță expresivă, ce se unduiesc în mod miraculos pe valurile unor metafore, epitete, personificări și invenții lirice care încântă sufletul și conferă o intensă strălucire limbii române.
Scriitoarea a avut suficientă răbdare pentru a-și șlefui gândurile și a reușit să ne surprindă cu o simfonie poetică fermecătoare despre esența iubirilor eterne. Ținând în pumn praf de stele, poeta a alunecat înțelept într-o altă dimensiune, unde sufletul ei însetat de grăitoare cuvinte, face adesea popas și se desprinde din efemere visuri țesute din nisip. Efemeritatea lumii a devenit între timp subiect de meditație artistică, la Rodica Ruța și a fost transformată în tablouri lirice fermecătoare prin gingășia și unicitatea lor.
„Mă plimbi pe cerul nopții, urcând în Carul Mare,
Și mă-nvelești în vise, să nu răcesc zburând,
În timp ce lângă noi o stea rătăcitoare
Mirată e de oameni, cum pot iubi arzând.
...
Înconjurați de gânduri, de ceasuri și de Lună,
Mai evadăm nostalgici prin alte galaxii.
Călătoria-aceasta ne-aduce împreună
Când vom pleca cu toții acolo într-o zi... ” („Impulsul clipei”)
Trăind cu intensitate sentimentul inutilității vieții dar și atinsă de teama scurgerii implacabile a timpului, autoarea știe, în egală măsură, că scrisul său are puterea de a se opune trecerii vremii, știe că e în stare să curme curgerea clepsidrelor și face acest lucru cu ajutorul penelului de aur ce are vârful înmuiat în lacul de cristal al poeziei. Astfel înarmată, domnia sa crează, din seva visului, o nouă poveste, apoi se înalță spre un tărâm, ce pare neatins. Acolo învață a colinda pe drumuri colbuite, acolo întâlnește livezi ce dau în pârg într-una. E țărmul magic unde râurile repezi, clipocesc târziu. Rodica Rita Ruța, se află în căutarea unei destinații mirifice, iar pentru a ajunge la ea se lasă ghidată de eul poetic care o poartă spre dimineți eterne, spre răsărituri care ne inundă viața, spre înserări fierbinți și primăvăratice liane.
Anotimpurile sufletului scriitoarei sunt atinse de șoaptele unor frumuseți fără magini, care se dezvăluie, implacabil, la întâlnirea cu primăvara care-i umblă poetei prin cotloanele ființei, la contactul cu vara îndrăzneață, la întâlnirea cu toamna cu frunzele ce îi acoperă, neglijent, porțiuni de suflet. Din catalogul nemuririi se desprinde apoi iarna cu veșnice ninsori, cu zăpada tremurândă, ce-i ține scriitoarei loc de fard.
Identificăm în acest volum, poezii care se topesc în focul iubirii, sunt versuri care emană viață, ori strofe care se dezmiardă pe malurile copilăriei ce nu se mai întoarce. Foarte clar și tăios formulate, sunt interogațiile sau concluziile ferecate în poeziile ce creionează portretul unei iubiri legendare, așa cum reiese din poemul „Penița inimii” :
„în cele din urmă își așază sufletul în palmă.
îi vezi striațiile acelea pline de sensibilitate, de nostalgie,
de visare și culoare?
aparțin unei lumi unde căutarea nu încetează niciodată
sângerează uneori din preaplinul emoțiilor.
pentru că nu știe să fie altfel.
observă-i doar neliniștea din pulsațiile fiecărei clipe când își strigă neînțelesul
da, sunt ei, poeții...
(evident că mai sunt
și dintre cei ca tine, necunoscutule,
care ponegresc semnificația acestui cuvânt, poate din neputință,
din lașitate sau indiferență)
harul divin va dirija mereu penița inimii
într-un fel indestructibil
sunt picăturile care nu vor lăsa vreodată
nesecat oceanul
așadar,
fii lumină
și reper
pentru generațiile viitoare!”
Iată un poem cu valoare de testament, cu versuri ce farmecă sufletul cititorului și îl teleportază într-o despicătură lirică covârșitor de prețioasă. Identificăm, astfel, în universul creator al poetei, tușe de viață arzătoare, împletite cu șuvite de bună dispoziție și optimism moderat. Truda ei poetică, consideră autoarea, trebuie să îndrume, să cizeleze, să producă schimbarea perspectivei, fiindcă, după cum crede Rodica Rita Ruța, acesta e exact rolul poeților.
Voi încheia această prezentare cu speranța că „Aripi de foc” va ajunge o carte reper pentru literatura poetică mureșeană. Apariția ei nu poate trece neobservată, deoarece mesajele transmise în volum sunt inspiraționale, invită la meditație și au o misiune călăuzitoare valabilă pentru toți cititorii, care se caută pe sine, pentru toți oamenii aflați în procesul descifrării farmecului lumii și al înțelegerii sensului iubirii sau, mai exact, poate fi o carte de referință pentru toți cei atrași de vraja cuvântului zămislit într-un gând de poezie.