Mihaela CD 280Titlul acesta o să vi se pară foarte real și sunt sigură că vă veți regăsi în cel putin o ipostază din ceea ce eu am să scriu aici.
Societatea noastră este într-o continuă trans-formare iar  în anii din urmă  realitatea '' care bate filmul'' pană la urmă ne-a  arătat cât de experți am devenit aşa deodată în toate domeniile.
Se spune că la politică și la fotbal se pricepe toată lumea și că oricine își poate da cu părerea. Ei bine acest lucru a devenit doar aşa un minuscul fâsăit față de ce a urmat de la pandemie încoace, căci în ultima vreme am devenit cu toții experți și în alte domenii mult mai mari și mai importante  cum ar fi: medicina, virusologie, microbiologie, viața în cosmos, economie internațională,robotică, terorism global și drepturile omului, investiții în crypto-monede și altele.


Cel mai adesea întâlnim ''experți'' în toate do-meniile pe rețelele de socializare  care  dacă nu re-ușesc să ne ''lumineze'' atunci  sigur ne '' întunecă'' și mai mult. Practica de a-ți da cu părerea  la orice doar de dragul de a comenta chiar dacă  nu ai ni-mic nou și interesant de spus face parte din acea dorință de a  spune ceva cu scopul de a se băga în seamă cu orice chip. Acest lucru nu face  decât să realizăm cât de  superficiali suntem în realitate  și cât de puține știm!
Mai mult decât atât o informație greșită pe care o oferim cu atâta ușurință  poate să facă rău altora  chiar fără să ne dăm seama. Răutatea pândește intenționat sau neintenționat la toate colțurile  iar zicala ''să moara și capra vecinului'' este în vogă. De ce să-i fie lui bine dacă mie îmi este rău?
Aceasta este gândirea  majorității iar aceasta concepție este tare greu de schimbat, devenim em-patici doar atunci  când este vorba de moarte, dar până acolo suntem sarcastici, invidioși  și  răutăcioși.
Dacă am privi lucrurile din alt unghi am realiza că atunci când  facem un bine celuilalt noi  putem să ne facem un bine nouă și  într-o lume în care  binele și bunătatea triumfă  lucrurile  sunt înflori-toare pentru noi toți.
Conceptul de ''binele comun'' sau ''binele socie-tății''a fost demult vandalizat şi desființat de conceptul  prost înțeles al ''independenței indivi-duale'' sau al ''libertǎții individului''. Fiecare își croiește propria plapumă care uneori nu îl acoperă suficient dar care dacă am  coase-o  la un loc cu plapumele celorlați ar putea acoperi și încălzi mai multe persoane.Vremurile pe care le trăim au arătat că interesul propriu depășește interesul co-mun chiar și în administrațiile la nivel înalt, co-rupția făcându-și loc ca un vierme ce scobește într-un măr pânǎ ii soarbe toată dulceața și toată vlaga. Si-atunci evident ne concentrăm atenția
asupra acestora de parcă am putea să facem  sau să  reparăm noi ceva.
 Fără să vrem suntem îndemnați să judecăm și să acuzăm, suntem împinși să dăm verdicte și să arătăm cu degetul dar nu ne explică nimeni cum să întoarcem lucrurile în mod pozitiv și cum să clădim noi insine ceva pozitiv. Şi totuși ce-i de făcut?
Esența lucrurilor e simplă si porneşte de la ur-mătoarea frază: Conștientizează că și tu poți sa faci ceva! FǍ TU UN BINE NU AȘTEPTA SǍ FACĂ ALȚII!
Indiferent la ce nivel financiar ne aflăm, noi în-șine suntem capabili să facem lucruri pozitive care să aibă un impact pozitiv asupra celorlați.Exemple ar fi foarte multe eu am sa ma refer doar la trei:
Vecinul tău nu și-a putut tunde iarba în fața casei?  
Tu eşti vecin cu el dar nu  esti neapărat si prie-ten cu el, nu te bagi în viața lui şi nici el în a ta, nu îți pasă ce face cu viața lui, vă salutați şi atât.Iarba din fața casei crescută până la genunchi te ener-vează, îți crează un ghimpe vizual căci  strică şi aspectul casei tale, în plus  îți umple de buruieni şi de păpădii şi  gazonul tău.  În loc să îl critici, să îl suni ca să te cerți cu el sau să îl bârfești altor ve-cini pe la colțuri, du-te și ajută-l tunde-i tu iarba din fața casei! În acest mod  tu vei face un lucru pozitiv care va avea un impact nu doar asupra ta ( va fi mai frumos în fața casei)  dar  va avea un impact și asupra  vecinului care poate fi bolnav sau  poate trece printr-o perioadă grea, (care  efec-tiv are nevoie de acest ajutor dar nu a îndrăznit sǎ îl ceară) și  până la urmă asupra comunită-ții, asupra altor vecini de pe stradă, care vor simți un impuls pozitiv în a urma exemplul tău.
Ai un prieten artist plastic care lansează o campanie de finanțare a  unei picturi foarte mari pe care vrea să o creeze și să o dăruiască unei școli.
Tu ești la rândul tău un artist și nu te-ai gândit niciodată să  creezi o campanie, ți se pare prea greu și până la urmă te gândești că fiecare se des-curcă cum poate. Deşi  tu nu i-ai cerut niciodată să te susțină la o campanie pentru că nu ai avut cura-jul și inițiativa să creezi una, totuși te macină invi-dia și gelozia, de ce sa îl ajuți tu pe el? Şi atunci în loc să construiești ceva bun, în loc să faci bine,tu faci rău. In loc să ii porți ură, dușmănie și invi-die mai bine te-ai alătura campa-niei sale și ai face un lucru bun care îi va aduce un câștig nu numai lui dar și ție și pănă la urmă comunității. Concret cât de costă să anunți mai departe această campa-nie? Nu te costă nimic doar bunăvoința ta, dacă vrei efectiv să faci o faptă bună!
Lasă-ți la o parte toate frustrările și neîmpli-nirile tale și ajută  atunci când poți ajuta, fă un lu-cru bun  când poți sa îl faci, fii  alături când ți se cere ajutorul,iar aceste lucruri se vor întoarce înzecit asupra ta fiindcă atât prietenul tău artistul cât și școala căreia ii va dona lucrarea iți vor mulțumi, ai câștigat un prieten de nădejde, apoi comunitatea te va privi altfel  iar în cele din urmă UNIVERSUL te va răsplăti conform acelei nescri-se și binecunoscute legi a compensației.Fă bine și așteaptă bine, fă rău și așteaptă rău,Universul te va răsplăti.
Biblioteca  dintr-o localitate  face un apel  tuturor scriitorilor şi oamenilor de bine să doneze cărți sau bani pentru a achiziționa  cărți  căci  autoritățile locale nu  au  un buget pentru asta iar  cei de la bibliotecǎ sunt  amenințați cu dispariția bibliotecii.
Tu  ești un om modest nu ai bani mulți câștigi un salar mediu  și nici nu iți place să citești prea mult.Te gândești în primul rând la autorități care în mod sigur au  cheltuit banii pe altceva și te cu-prinde o furie care îți întunecă mințile și în loc să gândești pozitiv o iei pe panta inversă făcând câ-teva comentarii pline de injurii și acuzații la acest anunț.Şi apoi te gândești că nici nu mai ai copii de şcoală iar ție nu ți-a prea plăcut să mergi la biblio-tecǎ, e un subiect care nu te privește dar în mod sigur  ai sǎ ții minte să scrii câteva cuvinte aspre despre administrația orașului sau a județului res-pectiv.
La polul opus nu ai fi mai sărac dacă ai dona și tu acolo câțiva lei dar iți lipsește motivația, ''de ce sa faci bine?!'' că doar am fost educați să facem rău, să criticăm și să acuzăm, nu să ajutăm!
Dacă stai bine să te gândești  chiar ai putea să vorbești cu câțiva prieteni scriitori care știi  că au cărți publicate și care poate ar vrea să doneze câ-teva cărți din ce au scris si ai putea chiar să pub-lici această știre pe rețele de socializare dar ce ai tu de câștigat? Întrebarea aceasta te macină me-reu și este prima pe care ți-o pui, oarecum ca să iți motivezi impulsul pozitiv neașteptat care te pă-trunde.
Pe lângă faptul că ai face un bine acelei bib-lioteci prin donul tău direct  oricât de mic sau ma-re ar fi, ai salva și joburile oamenilor care lu-crează în bibliotecă, ai putea să influențezi și com-portamentul în grupul sau comunitatea din care faci parte pentru a da un exemplu pozitiv și nu  în ultimul rând  ai contribui la  educarea prin lite-ratură a noilor generații care vin după noi, căci aşa cum am mai spus, biblioteca este un loc magic,un tezaur în care se păstrează valorile culturale ale literaturii, artei și neamului românesc și care  tre-buie să fie  acolo nu numai pentru noi dar și pentru generațiile viitoare ca și un punct de reper, un soclu moral  pe care să se clădească și să se înalte noi opere.Iată deci cum un gest mic poate să facă o diferență mare!
 Iată că, atunci când  vrem, putem să facem și
bine nu doar rău și ați văzut cât de mare im-pact și însemnătate poate să aibă gestul dum-neavoastră. Iar cel mai important aspect de reți-nut este că putem să facem rău nu doar intenționat dar și neintenționat, prin neștiință sau neimpli-care.In concluzie este mult mai ușor să faci rău, decât bine dar cu toate acestea eu vă doresc tuturor să faceți MULT BINE, să vă implicați și să ajutați  cât de mult puteți, să puneți umărul la vindecarea societății!