Mihaela CDMă întreb câți dintre cei care citesc acum știu care este situația reală a bibliotecilor din Româ-nia, faptul că bibliotecile nu au fonduri de achiziții și că autorii trebuie să imprime pe banii lor căr-țile,ca apoi să le doneze, lucru care este imposibil de realizat pentru un scriitor căci după cum se știe condiția scriitorului roman este una precară (nu primește fonduri de nicăieri, el creează dar nu e plătit, el dăruiește dar nu este valorizat la justa sa valoare)
Ca să o spunem direct SCRIITORUL NU își poate permite să plătească la tipografie valoarea a sute de cărți pe care să le doneze, el are nevoie de SPONSORI și SUSȚINĂTORI pentru că de unul singur nu poate duce la bun sfârșit o campanie de acest gen.
Aflându-mă în țară am fost contactată de zeci de biblioteci care mi-au cerut cărțile și vreau să vă spun că am fost impresionată să aflu cată nevoie au de cărți, cât de putini autori contemporani se află pe rafturile acestor biblioteci și cât de mare sete și nevoie de lectură se află în cititorii abonați la biblioteci, am cunoscut câțiva dintre cititori, am stat de vorbă și am fost profund mișcată! Mai sunt oameni care citesc, mai sunt oameni care au abonament la bibliotecă și care deși nu își permit să cumpere cărți totuși merg la biblioteci!


Deasemenea am întâlnit o altă categorie de cititori care ne-au spus că și dacă au bani nu au de unde cumpăra autori contemporani pentru că aceștia nu se găsesc în librarii și este adevărat.
Ca să ajungi într-o librărie în România trebuie să publici la o editură din România care are aran-jamente/ contracte/înțelegeri cu respectiva libră-rie, altfel nu ai nicio șansă. In mod real prin aceas-tă practică într-o societate cu o piață ''liberă'' nu se face altceva decât să se văduvească atât cititorul cât și scriitorul de posibilitatea apariției/vânzării unor cărți de literatura românească contemporană. Poeții sunt cei mai dezavantajați!
Despre poeți se spune că au un har de la Dumnezeu și prin melodicitatea versurilor lor ce vine din înaltul cor îngeresc, întruchipează o for-mă de literatură care este de departe cea mai apro-piată de divin, de creația LUI celestă.
Astăzi,dintre toate genurile literare, poezia este cel mai greu vandabilă (asa spun librarii) și acesta ar fi motivul pentru care nu vor și nu primesc în magazinele/librǎriile lor cărți de poezii.
După părerea mea cititorul de poezie există, doar că, limitând oferta din librarii se va diminua treptat și cererea.Şi ca în mai toate domeniile vom ajunge treptat să trecem dintr-o extremă în alta transformând efectiv o societate vie, cultă, citită și dornică de lectură într-o societate amorfă, leneșă, incultă și limitată.
La toate cele scrise pană aici se mai adaugă încă un mare neajuns perioada tulbure financiară prin care trecem, urcarea galopantă a preturilor, dublarea și triplarea peste noapte a prețului hâr-tiei, transportului,energiei,fapt care îl îndepărtează tot mai mult pe autorul de carte de raftul mult visat al bibliotecilor.
Dacă anul trecut am donat câteva sute de cărți la bibliotecile din România în anul care vine acest lucru nu va mai fi posibil fără ajutor din donații pentru că prețurile la hârtie au crescut într-un singur an de 4 ori iar numărul bibliotecilor care ne cer cărți este într-o continuă creștere.
De aceea am creat campania ''6 CǍRŢI PEN-TRU BIBLIOTECILE DIN ROMÂNIA''.
Prin această campanie doresc să sensibilizez societatea noastră românească, românii de pretu-tindeni, că fiecare dintre noi poate să pună umă-rul, să facă o mică investiție în viitor, cumpărând un strop de nemurire într-o bibliotecă!
Dumnezeu mi-a dat harul să scriu și să transmit mai departe, am început acest proiect cu dorința de a dărui din tot ce am acumulat eu pană acum, proiectul este îndrăzneț și necesită foarte multă muncă și dăruire! Am reușit să adun în jurul meu oameni de bine care mă ajută ca aceste vise să se poată materializa în noul an însă, pentru a fi tipărite și donate, avem nevoie de ajutorul vostru, al cititorilor, fiecare picătură de bunăvoință este importantă, fiecare lacrima de rouă ce se adună va deveni un pârâu de bunăvoință iar apoi un fluviu de bunătate.
Am început această campanie (asa cum se practică dealtfel în AMERICA) ca și scriitor INDEPENDENT făcând eu însumi un efort ca să scriu și să creez 6 cărți noi pe care doresc să le donez apoi în biblioteci, dar intenționez să fac în viitor astfel de campanii incluzând și alți scriitori în proiecte viitoare. Vă mulțumesc tuturor celor care ați citit și celor care ați arătat că vă pasă!