isaac newton opticaO copie personală impecabilă a cărții „Opticks” a lui Issac Newton, care a fost găsită recent după ce a dispărut timp de un secol, va fi scoasă la licitație la Târgul de Cărți Rare din San Francisco, SUA.
Acest tratat iluminator al lui Isaac Newton analizează natura fundamentală a luminii și este considerat una dintre cele trei lucrări majore de optică ale Revoluției Științifice. Exemplarul pierdut de mult timp a fost descoperit de colecționarul de cărți David DiLaura în timp ce își sorta colecția în timpul pandemiei de COVID-19, potrivit Live Science.
Cartea urmează a fi vândută la Târgul de Cărți Rare din San Francisco, care va avea loc între 3 și 5 februarie, fiind așteptată să atingă prețul uriaș de 460.000 de dolari.Copia după cartea lui Newton a aparținut mai multor generații de academicieni

În timp ce își organiza colecția, DiLaura, profesor emerit la Universitatea din Colorado, a găsit o copie a cărții „Opticks” a lui Newton pe care acesta a cumpărat-o cu 20 de ani în urmă. Însemnul de pe carte sugerează că exemplarul a fost a doua ediție tipărită în 1717, fiind deținut anterior de un bărbat pe nume James Musgrave. Totuși, o privire mai atentă a scos la iveală încă o ștampilă ascunsă, dezvăluind că proprietarul anterior fusese Charles Huggins.

Cercetând cele două nume, DiLaura a aflat că, după ce Newton a murit fără testament în 1727, cartea sa și alte posesiuni au fost achiziționate de un individ pe nume John Huggins, care le-a dăruit fiului său, Charles, rector în Oxfordshire, din sud-estul Angliei. Obiectele au fost predate succesorului lui Charles în funcția de rector, James Musgrave, fiind transmise mai departe din generație în generație până când mai multe obiecte au fost vândute în 1920. Apoi, această carte a fost considerată pierdută până la descoperirea sa de către DiLaura.

Experimentele și teoriile revoluționare ale lui Isaac Newton

Lucrarea „Opticks” a lui Newton a fost publicată pentru prima dată în 1704 și a reprezentat punctul culminant al deceniilor de cercetări ale fizicianului cu privire la natura luminii. Spre deosebire de mult mai faimoasa sa lucrare „Principia Mathematica”, care descria cele trei legi ale mișcării și care a fost scrisă în latină, Newton a scris „Opticks” în limba engleză populară, vernaculară, ceea ce a făcut-o accesibilă unui public mai larg.

Dintre numeroasele descoperiri detaliate în paginile sale, Newton a explicat modul în care prismele de sticlă puteau atât să descompună lumina albă, cât și să o reconstituie în culorile constitutive ale spectrului optic.

Fascinația lui Newton pentru lumină și modul în care o percepem a făcut ca experimentele sale să fie nu numai minuțioase, ci și dureroase. În tinerețe, Newton și-a înfipt un ac de cusut lung în ochi, între os și globul ocular, pentru a examina retina de dedesubt. Studiind petele luminoase din viziunea sa pe care le producea această sondare macabră și comparându-și notițele cu cele luate în urma disecției unui ochi de iepure, Newton a confirmat că ochiul se comportă la fel ca un aparat de fotografiat cu orificiu stenopatic, inversând pe peretele retinei imagini pe care creierul le va inversa ulterior pentru a construi simțul nostru vizual.

Exemplarele care au aparținut lui Newton, vândute pentru milioane de dolari

Se crede că exemplarul „Opticks” găsit de DiLaura este una dintre cele două ediții personale care au aparținut inițial lui Newton. Acesta este echivalentul imaculat al exemplarului său de lucru, care abundă în adnotări și modificări.

Exemplarele personale și primele ediții ale cărților lui Newton sunt incredibil de rare.

În 2016, o primă ediție în latină a „Principia Mathematica” a lui Newton a fost vândută de casa de licitații Christie’s din New York pentru 3,7 milioane de dolari unui cumpărător nedeclarat, fapt ce a făcut-o cea mai scumpă carte științifică vândută vreodată la licitație.

https://www.descopera.ro/dnews/20280745-o-carte-incredibil-de-rara-a-lui-isaac-newton-va-fi-vanduta-la-licitatie