platonPlaton s-a născut în 428 sau 427 la Atena, Grecia și a murit în 348 sau 347 î.Hr., la Atena. A fost un filosof grec care, alături de mentorul său Socrate și studentul său Aristotel, a pus bazele filosofiei culturii vestice.
Totodată, Platon provenea dintr-o familie remarcabilă. Tatăl său era un descendent al ultimului rege al Atenei, iar mama sa era înrudită cu Critias și Charmides, liderii extremiști ai terorii oligarhice din 404. Platon (al cărui nume face referire la fruntea sa lată, și astfel cunoștințele sale vaste) l-ar fi cunoscut pe Socrate în tinerețe, potrivit Britannica.
După ce Socrate a fost condamnat la moarte în 399, Platon a fugit din Atena ajunând la Megara, iar următorii 12 ani i-a petrecut călătorind. La întoarcere, Platon a fondat Academia, un institut de cercetare științifică și filosofică, acolo unde Aristotel i-a fost unul dintre studenți.Cinci lecții de viață de la Platon

Inspirându-se dar în același timp îndepărtându-se de gândirea lui Socrate, Platon a dezvoltat un sistem filosofic profund și vast, care avea să fie cunoscut drept platonism. Gândirea sa cuprinde aspecte logice, epistemologice și metafizice, însă mare parte din motivație este etică. Platonismul este prezentat în numeroase dialoguri, iar în mare parte dintre acestea Socrate joacă un rol principal.

Iată cinci lecții de viață de la Platon pe care le putem aplica chiar și în zilele noastre:
1. „ Fii bun, pentru că fiecare om pe care îl vei întâlni duce deja o bătălie grea.”

Așadar, fii conștient de faptul că fiecare dintre noi are propriile sale probleme și se luptă cu proprii săi demoni.

2. „Prima și cea mai importantă victorie este cucerirea sinelui.”

Altfel spus, ar trebui să învățăm cum să ne conducem pe noi înșine.

3. „Excelența nu este un cadou, ci o aptitudine care necesită antrenament.”

Cu alte cuvinte, excelența este un proces, nu o destinație.

4. „Opinia este calea de mijloc dintre cunoaștere și ignoranță.”

Așadar, nu uita că opiniile sunt tocmai asta: păreri și nimic mai mult.

5. „Cuvintele false nu sunt doar râul întruchipat, dar infectează și sufletul cu răutate.”

Poate că ne-ar fi mai bine dacă am avea mai multă grijă atunci când vine vorba de cuvintele la care ne deschidem sufletul.
Platon, unul dintre cei mai influenți filosofi din istorie

Fără îndoială, Platon este unul dintre cei mai influenți filosofi din istorie. Contribuțiile sale variază și cuprind numeroase subcategorii filosofice, inclusiv cosmologie, etică și metafizică.

Deși nu a fost un om de știință în adevăratul sens al cuvântului, Platon a analizat lumea naturală și implicațiile sale filosofice.

https://www.descopera.ro/istorie/20134768-5-lectii-de-viata-de-la-platon-unul-dintre-cei-mai-influenti-filosofi-din-istorie