cimpanzeu maimute infinite teorieCercetătorii au testat teorema maimuțelor infinite, care presupune un număr infinit de maimuțe care ar scrie la un număr infinit de mașini de scris, producând într-o singură zi întreaga operă a lui William Shakespeare.
Nu este vorba doar de operele lui Shakespeare, desigur. Astfel, oamenii de știință au încercat să simuleze maimuțele cu ajutorul unor generatoare de text aleatorii.
Creat de programatorul Jesse Anderson, proiectul a coordonat maimuțele virtuale care se aflau în sistemul de cloud computing EC2 de la Amazon, totul prin intermediul unui PC de acasă.
Programatorul a declarat că a început proiectul ca o modalitate de a testa serviciile web ale Amazon.

Maimuțele virtuale, mici programe de calculator de la Amazon

Maimuțele virtuale sunt mici programe de calculator încărcate pe serverele Amazon. Aceste maimuțe codificate au pompat în mod regulat secvențe aleatorii de text.
Fiecare secvență are o lungime de nouă caractere și fiecare este verificată pentru a vedea dacă acel șir de caractere apare undeva în operele lui Shakespeare. În caz contrar, este eliminată, notează IFL Science.
Proiectul a fost unul semnificativ, întrucât există aproximativ 5,5 trilioane de combinații diferite ale oricăror nouă caractere din alfabetul englezesc.

Ce au arătat experimentele anterioare?

Maimuțele au generat șiruri aleatorii de nouă caractere pentru a încerca să producă toate aceste șiruri și astfel să le găsească pe cele care apar în operele lui Shakespeare. În plus, pentru a ușura și mai mult sarcina, textului eșantionat i-au fost eliminate toate spațiile și semnele de punctuație.

Experimentele anterioare au arătat cât de dificilă este această sarcină.

În anul 2003, grădina zoologică din Paignton a efectuat un test practic, introducând o tastatură conectată la un PC în cușca a șase macaci cu creastă. După o lună, maimuțele au produs doar cinci pagini ale literei „S” și au stricat tastatura, după ce un mascul a lovit-o cu o piatră.

https://www.descopera.ro/stiinta/19947623-cercetatorii-au-testat-daca-maimutele-ar-putea-scrie-shakespeare-ce-s-a-intamplat