cioataScriitorul Ionescu Cioată ne propune un volum inedit de poezii, ce face parte din colecția ,,POESIS” a Editurii eCreator din Baia Mare. Acest volum presărat de iubire va fi cea de-a șasea publicare a autorului, în anul 2022. Iubirea e sentimentul suprem care domină versurile întregi ale acestui suflet pur, încărcat de idei și gânduri mărețe.
           Volumul ce se intitulează extrem de sugestiv ,,Iubire finală” conține o serie de versuri nemaipomenite, majoritatea fiind catrene. Este structurat în două părți, prima având un titlu omonim cu titlul întregului volum, iar cea de-a doua parte poartă denumirea de ,,Strigătul iubirii”. Ambele componente formează un tot unitar complex, dual și  simetric.
             Scrierea debutează cu un poem intitulat ,,Iubire finală”, care este o meditație despre iubire, asemenea unui îndemn din limba latină: ,,Numquam periit amor!” (,,Dragostea nu moare niciodată!”). Poetul e ferm convins că iubirea nu se sfârșește niciodată, după cum a și consemnat în versurile ,,Iubirea nu are sfârşit,/
Atunci când şi tu mă vei iubi pe mine!”


            Mai apoi, poetul așterne pe hârtie alte versuri deosebit de sensibile, impresionante și pline de emoții, precum cele din poemul: ,,Iubire absentă”, ,,Să fii a mea”, Timp epuizat”, ,,Jocuri” sau Regrete târzii”.
           Poezia ,,Apocalipsa” a lui Ionescu Cioată îmi amintește de niște versuri ale lui Adrian Păunescu, ce sunt de o sensibilitate neobișnuită, precum cele din poezia ,,Casa de nebuni”: ,,În ultimele zile ale iubirii noastre,/ Eu îți spuneam cuvinte și tu, cu ochii uzi,/ Păreai neputincioasă și să le mai auzi/ Și mă temeam să caut sau să prezic dezastre.”
           Astfel, universul poetului Ionescu Cioată nu caută să șocheze cititorul prin poemele sale, ci mai degrabă, acesta vrea să evidențieze nemărginirea celui mai frumos și pur sentiment dintre toate câte există, iubirea. Emoțiile glisează spre diverse gânduri și stări specifice vremurilor pe care le traversăm zi de zi. Frica, așteptarea, iertarea, visele, neputința, dorința, lacrimile, incertitudinea, absența, speranța sunt doar câteva dintre motivele care compun universul în care locuiește poetul, un fin cunoscător al emoțiilor tandre și tari.
             În încheiere, mesajul pe care cred că vrea să îl transmită aici Ionescu Cioată și pe care vreau să îl transmit și eu tuturor cititorilor este acela de: a IUBI și de a vă lăsa să fiți IUBIȚI de cei din jurul vostru!