Gelu Vlasin a reprezentat Romania la cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Poezie Voix Vives din Toledo la care au participat 22 de poeti din 10 tari. Proiectul a reusit să combine interesele culturale ale cetățenilor din Toledo și turiștilor din întreaga lume și a creat expectative in domeniile educaționale, culturale și turistice atat ale orașului Toledo cat si ale Spaniei, considerandu-se deja in mediile literare si culturale ca si unul dintre festivalurile de poezie cele mai importante din Spania si din Europa.

In luna septembrie Toledo a fost capitala mediterana a poeziei. Artiști din toate disciplinele si-au dat intalnire pe străzile orasului, prin piețe și muzee: nu numai poeți, ci si artisti plastici, actori, muzicieni - peste 200, printre care poeți de renume din 10 țări.

La aceasta editie s-a editat si o antologie a poetilor participanti care a devenit o carte de referinta a poeziei în Spania.

Cu 18 ani de experienta in Franta, unde actualmente festivalul se desfasoara in localitatea Sete, in 2013 a exportat formula sa sub egida Comisiei Europene in Italia (Genova), Maroc (Al-Jadida)si Spania (Toledo). In 2014 s-a desfasurat in Tunisia.

Implementat in Sete (Franta), orasul lui Paul Valery si Georges Brassens, Festivalul de Poezie Voix Vives invita in fiecare an numerosi poeti veniti din toate partile lumii. Festivalul se constituie ca o platforma deschisa tuturor poetilor, o reprezentare simultana a tuturor tarilor precum si punti intre culturi si popoare, o multitudine de intalniri si lecturi unde se schimba cuvantul poetic plural. O invitatie singulara si única a publicului spre a descoperi o creatie poética iesita dintr-o cultura multipla in acelasi timp, comuna, in care fiecare poate sa recunoasca cu timpul propriile radacini si ale vecinilor. O invitatie ca toti sa poata accede la poezie prin intermediul vocii autorilor, voci purtatoare de libertate, viziuni asupra lumii, intalniri intre culturi, bucuria de a imparti. Un teritoriu exceptional pentru schimbul intre popoare si limbi prin intermediul poeziei.

Din Sete la Toledo Festivalul Voix Vives are ca obiectiv sa extinda cuvantul de-alungul tarilor Mediteranei, deschizand astfel un imens si unic spatiu al vocii poetilor si al intalnirilor dintre culturi. Organizatorii considera ca Toledo, data fiind particularitatea sa de a fi axa a trei culturi pe care le reuneste in sanul si in toata istoria sa, este orasul ideal pentru a se desfasura aceasta manifestare artística.

Gazduirea poeziei în Toledo astăzi nu poate fi explicată doar prin coerența cu istoria orașului, puternic ancorată în mixul de culturi mediteraneene și poezie. Cele mai multe voci de poeți veniți din toate partile lumii tind puternic ca multe alte punți între culturi diferite intrinsec legate de identitatea orașului.

Împreună cu Spania, alte două țări (altele decât Franța) vor găzdui acest festival, datorită ajutorului primit de către Comisia Europeană pentru Cultură și sponsorii publici și privați locali: Tunisia și Italia. Antologia festivalului a fost realizata in colaborare cu Editura Unaria. Publicatia realizata prin intermediul festivalului evidentiaza diversitatea limbilor si a alfabetelor care reflecta identitatea unei mediterane de multiple fatete. 22 poeti, 10 tari, 8 limbi. Realizata de Editura Unaria, reuneste textele portilor invitati, precum si o nota biográfica asupra fiecarui autor. Bilingv, publica poemele atat in limba originala cat si traducerea in spaniola. A fost disponibila pe durata festivalului in Plaza del Arte Modesto y de la Poesia (Piata Primariei), si poate fi gasita pe internet sau in principalele librarii din Spania incepand cu luna septembrie.

In toate zilele festivalului intre orele 10-11 poetii au dat autografe pe exemplarele antologiei in PLAZA DEL ARTE MODESTO Y LA POESÍA

Coordonata de catre poetul si artistul visual Eddie (J. Bermudez) si artista Rocio San Jose Ramirez, piata cartii – aflata in inima festivalului in piata primariei – a pus in vanzare poeme ale autorilor invitati. Editurile participante au colaborat pe scena festivalului cu propuneri si autori proprii, care au imbogatit programul festivalului.

In plus, la targ au putut fi gasite si obiecte de arta si artizanat legate de poezie si cuvant, elaborate de artistii colectivului "Arta nu Musca".

In piata a fost instalat su un stand al Bibliotecii Regionale Castilla la Mancha, unde au fost organizate lecturi si intalniri cu autorii. Asociatia Poessible a creat in piata o catedrala a cartilor dupa modelul arhitectonic al catedralei din Toledo.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/index.php?option=com_content&view=article&id=19084:gelu-vlain-a-reprezentat-romania-la-cea-de-a-treia-ediie-a-festivalului-internaional-de-poezie-voix-vives-din-toledo&catid=52:asociatii--ambasade&Itemid=73