machiavelli by santi di titoSe împlinesc 494 de ani de la moartea scriitorului, diplomatului, funcţionarului public, filozofului şi omului politic italian Niccolo Machiavelli.
Gânditorul renascentist, cunoscut cel mai bine pentru lucrarea sa „Principele” considerată primul tratat modern de politică, a fost preocupat de metodele prin care se poate cuceri şi menţine puterea, descriind un tip de suveran ce nu se supune normelor etice tradiţionale.
Astfel, cartea menţionată e un compendiu de sfaturi şi exemple privind guvernarea – informaţii adunate de-a lungul carierei de consilier militar şi diplomatic a autorului.
Încercând să intre în graţiile familiei de Medici, proaspăt reinstalată în fruntea Florenţei, autorul dedica Principele lui Lorenzo de Medici.


Acesta este sfătuit să aplice reformele aspre cât mai rapid, fără a reveni cu modificări, pentru ca populaţia să devină încrezătoare în succesul lor. Dacă se aplică treptat şi se ajustează pe parcurs, măsurile ferme pot să irite populaţia şi să îi scadă încrederea în conducator.
Pe de altă parte, considera Machiavelli, urmările pozitive ale reformelor trebuie să vină treptat, astfel încât publicul să le savureze mai mult timp.

https://www.descopera.ro/istorie/14479520-prestigiul-sau-a-fost-nemaiintalnit-in-perioada-renascentista-el-a-scris-primul-tratat-modern-de-politica