Poza Teleormanul    Cu o deosebită plăcere am scris de fiecare dată despre revista de cultură și atitudine „Teleormanul cultural”, numind fiecare recenzie „O bibliotecă într-o revistă”, căci pe bună dreptate așa poate fi numită, datorită calității și spațiului pe care îl conferă literaturii, dar și celorlalte arte.
    Acum a venit rândul numărului 6 (15), anul IV, din 15 decembrie 2020, număr ce stă sub auspiciile „altruismului”, deschizându-se cu editorialul redactorului Cristian Gabriel Moraru, „Invitație la altruism”, articol ce se încheie printr-o sintagmă de care avem nevoie în fiecare clipă a vieții: „Dumnezeu să ne binecuvânteze și să ne ocrotească pe toți!”.
    Funcționând ca o minibibliotecă, te poartă pe căile artei, debutând cu versuri din creația Danielei Achim Harabagiu și Tudor Matreșu, urmate de cele scrise de Iuliana Pașca, Mihai Merticaru, Alina Florica, regretatul Nicolae Vălăreanu Sârbu și Daniela Trandafir.


    Nu a fost trecută cu vederea expoziția de arheologie desfășurată la Muzeul Județean Teleorman, nici Tabăra Internațională de Pictură în Aer Liber, de la Nenciulești, Ediția a III-a, 2020 (articol scris de participanta teleormăneană, artista Daniela Achim Harabagiu). La fel ca în toate numerele, apare și acel colț al muzicii, semnalat de Dumitru Ciocan-Sin.
    Un remember despre scriitorul Mircea Constantinescu face Florin Anghel Vedeanu, dar  un spațiu generos îl ocupă amintirea altui scriitor trecut de curând la cele veșnice, Nicolae Vălăreanu Sârbu, despre care și-au reamintit cu drag Petronela Apopei, Daniela Achim Harabagiu și Cristian Gabriel Moraru.
    Și la capitolul critică literară și note de lectură, revista oferă o varietate de articole despre cărți de foarte bună calitate: Daniel Luca, despre „Umbra mea urcă pe scenă”, autoare, Any Drăgoianu, Iulian Bitoleanu, despre Adrian Marino, Domnița Neaga a scris despre „Țara exilului interior” (Marian Raicu), Cristian Gabriel Moraru, despre „Raftul de la colț – III”, autor Daniel Luca, Nicolae Dina despre „Arome de suflet” al autorului căruia îi este dedicat acest număr, Nicolae Vălăreanu Sârbu, iar una dintre cele mai bune cărți apărute în perioada pandemiei („Scrisori către Izoleta” a poetului roșiorean, secretar de redacție al acestei reviste, om de cultără renumit, Ioan Romeo Roșiianu) beneficiază de o cronică literară amplă și pertinentă, numită „Destin de dragoste nețărmurită”, semnată de Petronela Apopei.
    Această carte a lui Ioan Romeo Roșiianu, tratează în poemele de forță nenorocirea care s-a abătut asupra lumii, destabilizând-o, dar poetul reușește să readucă speranța în sufletele oamenilor prin liantul care unește oamenii, Iubirea. Este o carte cu greutate, a unui fiu al Teleormanului care a dat literaturii române un număr impresionant de scriitori.
    Colțul „Marilor diplomați români” este tratat de către Victor Gabriel Osăceanu (despre Ion Gheorghe Duca), acela al cronicii lingvistice, de către Emina Căpălnășan, rubrica Miscellanea este semnată de Ion Scarlat, iar „Bucuriile duhovnicești” sunt oferite de preotul Nicolae Sin, iar savuroasele epigrame de Anastase Popescu, prin rubrica realizată de Nelu Vasile, iar o „Cronică măruntă” face Cristian Gabriel Moraru. Nu au fost uitate nici cărțile primite la redacție.
    Pornită sub îndemnul îndumnezeirii, revista se dovedește și de această dată o mică bibliotecă pentru toți, o oază de cultură, ce merită vizitată și lecturată.