berciuDelia e rugată de sora ei geamănă Dalia, să împrumute pentru ea o carte de la biblioteca mare, fiindcă ea e ocupată,dar are nevoie de cartea respectivă. Delia vrea să o ajute, se gândește că va face și o plimbare cu această ocazie, dar îi este și de ajutor Daliei, care e cam supărată în ultima vreme, de când s-a cam terminat relația ei cu Tudor.Îmbrăcată cu grijă, Delia pornește spre bibliotecă, dar pe drum, se gândește că ar putea lua autobusul, iar apoi lângă bibliotecă se va plimba în parc.  Stația de autobus e în fața unei cofetării micuțe, unde se poate bea o cafea. Cu acest gând, intră ,cumpără cafeaua și se așează la o măsuță care te lasă să vezi strada, în așteptarea autobusului.O are în gând pe Dalia, care e tare tristă de când Tudor prietenul ei a început să iasă cu o altă fată, iar pe ea o evită. Ea nu a avut încă o relație mai apropiată cu un bărbat, dar , deși se teme să nu pățească ca sora ei, e în așteptarea  și cu dorința de a-l cunoaște pe cel care va fi iubitul ei.


Delia e cam pe gânduri și nu observă că în cafenea a intrat un bărbat tânăr, svelt, plăcut , îngrijit îmbrăcat, care după ce cumpără o cafea se îndreaptă spre măsuța la care e ea. Îl vede doar în momentul când el îi cere voie să se așeze lângă ea.E plăcut surprinsă, îi zâmbește când îi spune DA!, ba chiar parcă i-ar face loc lângă ea, trăgându-și puțin scaunul.  El îi spune  că vremea frumoasă l-a făcut să iasă din casă, că îi place mult să se plimbe, ea îi spune că face cu drag plimbări, dar că acum așteaptă un autobus.Auzind asta, el se prezintă
-Eu sunt Vlad! Mă tem că vine autobusul, dă-mi nr tău de telefon, vreau să ne mai întâlnim,  să ne cunoaștem, cred că ne-am simți bine împreună!
Parcă aștepta autobusul acest moment, a apărut imediat, iar Vlad a apucat să îi mai spună că o va suna mâine, iar apoi să își dea seama că nu știe cum o cheamă,dar e fericit având în mână biletul pe care ea și-a scris doar nr de telefon.
-Voi afla mâine cum o cheamă, îmi place mult cum mă privește, cum îmi zâmbește, ...mă face fericit!
După ce se plimbă încă o vreme, Vlad se întoarce acasă, O află pe mama lui îngrijorată, fiindcă antrenorul lui Vlad a sunat de câteva ori, căutându-l pentru o urgență. Vlad este jucător de bază în echipa de rugby a orașului, prieten cu antrenorul echipei. Află de la acesta , că li s-a aprobat un cantonament de 10 zile la munte, dar că trebuie să se grăbească fiindcă plecarea este peste puțin timp. Uită pe Delia cât timp își pregătește ruxacul, atent să ducă cu el lucrurile necesare, și astfel blugii în care era îmbrăcat în oraș rămân acasă. Ajunge în timp util la autocar, se bucură să își întâlnească prietenii, abia după ce se liniștesc toți are timp să și-o amintească pe Delia.E deprimat când își dă seama că nu o va putea suna, fiindcă nr ei de telefon a rămas în buzunarul blugilor care sunt departe, că ea o să aibă o părere proastă despre el fiindcă nu e sunată, așa cum îi promisese.Dar, am să o caut după ce mă întorc în fiecare zi la cafeneaua „noastră”, sigur că ne vom întâlni și chiar de e puțin supărată acum, am să îi explic că am lipsit din oraș și o să mă ierte.
După ce trec zilele de cantonament, se întoarce în oraș, cu gândul că vrea să o întâlnească pe Delia. Dar î buzunarul blugilor nu află decât o hârtie mototolită, pe care nu e scris nimic, fiindcă mama a spălat blugii, fără să caute prin buzunare. Chiar a doua zi și apoi în zilele următoare, merge și stă mult timp în cafenea, dar începe să îl cuprindă tristețea, fiindcă nu mai apare aceea pe care o așteaptă. Delia a fost în primele zile la cafenea, a încercat să fie înțelegătoare, nu s-a supărat că nu apare Vlad, sperând că va avea explicații  bune de crezut, că va fi apoi totul în ordine. După o săptămână a renunțat să îl mai aștepte, ...poate așa face el cu toate fetele, le cere nr de telefon și apoi le uită, nu le mai caută, ...
Sora ei Dalia nu mai are nevoie de cartea adusă de la bibliotecă, trebuie să o returneze, Delia îi spune că nu o poate duce ea și astfel Dalia se duce spre bibliotecă.În așteptarea autobusului întră în cafenea, se așează la măsuța de la fereastră.cu o cafea în față.Când Vlad intră în cafenea, e fericit când o vede.Dar , nu înțelege dece ea se preface că nu îl cunoaște
-Oare e chiar așa de supărată pe mine?  ...ori, nu am însemnat nimic pentru ea,m-a uitat îatât de repede?gândește Vlad, dar apoi își spune că nu poate pierde ocazia , se apropie de ea și îi cere voie să ia loc.
E înmărmurit când vede că ea nu îl bagă în seamă, se uită doar spre locul din care ar trebui să apară autobusul.
-Nu mai are rost să îi explic că am fost plecat, ..nu o interesează persoana mea, își spune trist.Aduce vorba despre vreme, cît e de frumoasă, cât sunt de plăcute plimbările și încet, ea începe să participe la conversație. El îi spune că va veni și în ziua următoare să meargă apoi împreună să se plimbe, află că o cheamă Dalia și se prezintă  și el. Dalia se întoarce apoi acasă și îi povestește Deliei că a cunoscut un bărbat care părea de treabă, dar că nu crede că ar fi bine să se mai întâlnească cu el, că în final ar ajunge probabil iar la despărțire și supărare. Delia o încurajează să meargă să îl cunoască, să fie doar atentă, să rămână stăpână pe ea, iar dacă nu o să îi placă,  va ieși atunci din relație.
Astfel că Dalia se întâlnește  cu Vlad, care speră că în timp aceasta se va modifica la loc, adică să redevină aceea pe care a simțit-o la prima întălnire. Dar, ea încă suferă după Tudor, e cu gândul la el, nu îl îndeamnă ori să îl ajute să deină mai apropiați. Acasă îi povestește surorii ei întâmplările cu Vlad, o roagă să vină cu ea să îl cunoască, dar se întâmplă că nu se pot întâlni de câteva ori.Apoi, Delia care parcă se teme să îl cunoască pe iubitul surorii ei, se hotărește să  fie mai curajoasă, dar apropiindu-se de locul fixat pentru întâlnire, o vede pe Dalia împreună cu Vlad. Din momentul acela, știe că l-a pierdut pe Vlad, dar o îndeamnă în continuare pe sora ei să aibă curaj în relația lor.
Vlad urmează să aibă un meci de rugby pe stadionul local, o invită pe Dalia la meci, sperând că poate o va impresiona ca jucător.El însă nu știe că între jucătorii de rugby este unul mai important decât el pentru Dalia. Pe banca de rezerve se află Tudor, care așteaptă să intre și el în joc Dalia nu mai are ochi decât pentru el, nu o mai interesează jocul, nu e fericită că Vlad a marcat. Acesta realizează că este ceva între ei, fiindcă și Tudor o privește des pe Dalia.
După meci,Vlad află de la Dalia că Tudor e fostul ei prieten, care s-a apropiat de o altă fată și că ea încă nu poate accepta situația., că poate de aceea nu are încredere în niciun bărbat. Vlad se gândește mult cum să îi câștige încrederea se găndește că poate ar fi folositor să îi propună să meargă împreună la părinții lui, să îi cunoască, să înțeleagă și să creadă despre el că are gânduri serioase. Ea acceptă cu greu, doar peste o vreme ar putea,  fiindcă e în perioada când susține masteratul.
Vlad face în continuare planuri de viitor, îi place Dalia, o vede frumoasă, cuminte, are un serviciu bun, se ocupă de design interior, are mulți clenți cu bani, iar faptul că nu e atât de participativă, e mai interiorizată, el speră că e doar momentan așa, până va fi sigură de sentimentele lui pentru ea.Îi cere să fie de acord cu o vizită la părinții lui. Ea îl amână de câteva ori, dar are apoi o idee care îi place.O va ruga pe sora ei să meargă în locul ei, ...astfel scapă de a cunoaște ea pe părinții lui Vlad, își poate rezolva programul fără să facă modificări și de fapt, vrea ca Delia care nu va fi emoționată să fie mai atentă la ce va găsi acolo, ce fel de oameni sunt, ...îl va cunoaște mai direct pe Vlad și astfel va afla părerea ei despre el. Inițial Delia nu acceptă, îi pare o idee nebunească, dar Dalia o liniștește spunându-i că pe drum Vlad va fi atent la drum, la șofat, că nu prea vorbește când conduce, că acolo în fața părinților lui, ea se va prezenta ca Dalia, va răspunde la toate întrebările fiindcă știe tot ce ar putea răspunde ea, că vor lua masa , apoi se vor întoarce și nu e niciun moment greu de trecut.
Delia știe că pentru ea ar fi o ocazie să îl vadă din nou pe Vlad, e curioasă cât s-a schimbat față de cum îl are ea în minte, dar nu are curaj să îi spună surorii ei că îl cunoaște. Așa se întâmplă că în final acceptă să joace rolul Daliei în cele câteva ore, cât se presupune că va dura vizita.
Vine Vlad în fața cafenelei, Delia e la măsuța la care era când s-au cunoscut, el crede că e Dalia, o conduce la mașină, se asigură că ea e instalată confortabil, apoi ocupă și el locul șoferului. Întradevăr, el nu e prea vorbăreț, ea se uită mereu afară, admirând locurile prin care trec.După două ore , el îi propune să facă o mică pauză, de cafea, iar el se va uita puțin la motor fiindcă are impresia că ceva nu e în ordine. La primul motel ce apare pe dreapta drumului, opresc în parcare, se duc împreună la bar și comandă câte o cafea, apoi, el o lasă singură nu pentru mult timp, așa speră el, că va rezolva rapid starea mașinii.
Caută și găsește un mecanic, acesta e dispus să îl ajute, dar din păcate, motorul are o problemă mai gravă decât se aștepta el.O conductă prin care trece apa s-a fisurat, apa se pierde și nu poate merge mai departe în siguranță, fiindcă motorul se va opri imediat ce se golește apa.
-Ce se poate face?întreabă Vlad, care nu e prea priceput la mecanica motorului
-Trebuie să fac rost de o conductă să o înlocuiesc pe cea fisurată.Înlocuirea nu e grea, mai greu va fi să găsesc o conductă care să se potrivească mașinii dumneavoastră, fiindcă pentru acest model nu se mai produc piese de rezervă. Cred că va trebui să așteptați câteva ore, timp în care eu să caut conducta potrivită, pe la alte ateliere de reparații.
Vlad e pus în încurcătură de noua situație, nu știe ce ar trebui să facă.Se gândește că nu o poate ținea pe Dalia pe un scaun la bar ore în șir, așa că îi vine în minte să îi propună să  ceară o cameră pentru timpul în care așteaptă. Ea este de acord, se gândește că va trece mai ușor timpul dacă va sta comod într-un fotoliu, în fața unui tv.Primesc o cameră, el o conduce acolo, dar se grăbește să plece să fie cu mecanicul , sperând că va grăbi rezolvarea situației. Are un ușor sentiment că Dalia e puțin schimbată în bine, e mai vorbăreață decât de obicei, parcă se uită spre el cu drag.
Vlad se alătură mecanicului, dar nu reușesc să rezolve situația.După multe încercări, au o promisiune de la un atelier care e destul de departe așezat,  că ar putea să le trimită conducta, doar peste câteva ore, mai spre seară.Vlad e abătut, se întoarce îngândurat în cameră, se așează și el într-un fotoliu și începe să își ceară iertare, că n-a vrut să se întâmple asta,  că sunt nevoiți să rămână pe loc până dimineața. Când îl vede cât e de necăjit, Delia care joacă rolul Daliei, nu se controlează suficient, se apropie de el, îi cuprinde capul între mâinile sale, apoi îl sărută tandru pe obraji. Vlad n-a mai fost într-o astfel de situație, nici nu își putea închipui că ar putea fi sărutat de ea, din proprie inițiativă.Are curaj și o ia în brațe, ea se lasă cu plăcere, el e mai curajos și începe să o sărute tot mai pasional.Ei îi trece prin minte că poate ar trebui să îl oprească, dar se gândește că poate că ei au avut relații intime și s-ar da de gol, dacă ar refuza. Ajung în pat, sunt necontrolați, de neoprit, fiecare simte că e fericit el dar și partenerul. Cănd se vor opri doar ca să simtă mai în liniște bucuria și starea de bine în care se află, el își dă seama că e fericit, norocos că s-a stricat mașina. Îi propune ei, să rămână în cameră până dimineața, ca să nu umble noaptea chiar de va fi mașina reparată. Ea dorea deja, să nu fie reparată prea repede mașina, știind că e ultima ei ocazie de a fi cu el.
Nu suntem indiscreți, îi lăsăm singuri toată noaptea, îi vom vedea dimineața când vor veni la cafea și apoi la mașină.
Dimineața nu sunt matinali, iese doar el, caută pe mecanic, asistă la înlocuirea conductei, abia apoi se duce să achite camera, când problema e rezolvată.Dalia acceptase vizita la părinți, cu condiția ca în ziua următoare ea să poată merge la serviciu, chiar de va întârzia puțin.Așa că sunt de acord să nu mai meargă la părinți acum, o vor face în altă zi, acum se întorc acasă.
Vlad e fericit fiindcă au reușit să se aprpie mai mult unul de celălalt, chiar crede că e iubit și el de către Dalia. Aceasta află de la Delia cum s-au petrecut lucrurile, adică mașina la reparat, ei nevoiți să aibă o cameră  cât timp se face reparația, că i-a făcut totuși o impresie bună Vlad. Îi propune să amâne următoarea întâlnire cu el măcar câteva zile, ca el să nu poată sesiza vreo diferență între cea de acum și cea cu care a fost la drum.
 Dalia e fericită fiindcă în oraș a văzut-o pe aceea care il luase pe Tudor îmbrățișată de un alt bărbat.Poate avea speranțe că s-a terminat relația lor.Delia parcă plutește, e fericită, parcă fără motiv.  Zilele se duc una câte una, nu mai e mult și se va termina vara.
Deci, totul e în ordine în apartamentul lor, formal.  Doar Vlad o vede din nou distantă, fără privirea aceea înspre el care l-a topit cât au fost în drumul spre părinții lui, dar are speranța că totul va fi bine când vor fi iar doar ei doi. Între timp, Tudor o caută pe Dalia, îi cere iertare, recunoaște că a greșit, dar acum o vrea pe ea, o roagă să nu se căsătorească cu Vlad.
Dalia e pusă în încurcătură. A acceptat că se va căsători cu Vlad, îl respectă ca om, are o părere bună despre el, știe că nu ar avea probleme dacă s-ar căsători cu el.Dar, în acelaș timp știe că nu va avea niciodată starea de bine pe care o are când e cu Tudor Însă, nu știe dacă poate avea încredere în Tudor, dacă se va răzgândi iar, după ce ea se desparte de Vlad?  Pe de altă parte, nu e în stare să îi spună lui Vlad că nu mai vrea să se mărite cu el. Stau mult de vorbă cele două surori, dezbătând toate aspectele.
Mai sunt doar trei săptămâni până la data fixată pentru starea civilă și atunci fetele hotărăsc că problema trebuie rezolvată.Delia este cea care vine cu propunerea că se va întâlni ea cu Vlad, și îi va explica situația. Se îmbracă ca în ziua în care l-a cunoscut pe Vlad, se duce la cafenea și se așează la măsuța de la geam.Are pregătit un bilet pe care e scris numărul ei de telefon.Când apare Vlad , îl pune pe masă.
 Acesta rămâne înmărmurit, i se pare că trăiește o întâmplare pe care a mai trăit-o. Privirea fetei o recunoaște, e tandră, așa cum o are el în minte.Delia așteaptă ca el să se așeze pe scaun, apoi îi spune
-Când ne-am cunoscut, nu ai aflat numele meu, eu sunt Delia. Te-am așteptat să mă suni, zile în șir, apoi am așteptat aici la cafea, dar nu ai venit. Am gândit că de fapt nu dorești să ne mai vedem, după o vreme nici nu am mai ieșit să mă plimb.
-După o vreme, Dalia care mi-e soră geamănă, a venit acasă și mi-a povestit că v-ați cunoscut. Nu am fost sigură că ești tu decât după o vreme, dar nu puteam să intervin.Ea suferise foarte mult fiindcă cel cu care era prietenă și era îndrăgostită de el, o părăsise pentru o nouă relație.Așa că am încurajat-o să aibă încredere în tine, eu aveam multă încredere, simțisem că esti un om bun.
-Toate au decurs fără probleme, până în ziua când mi-a cerut, m-a implorat să merg eu în locul ei, la părinții tăi. Gândul că mă voi întâlni cu tine, m-a făcut să accept,în cele din urmă. Mai departe nu am ce să îți spun, știi ce s-a întâmplat.Dar, nu știi chiar tot....Dalia vrea să se împace cu Tudor, nu reușește să și-l scoată din gânduri.
-Iar eu, poate că fiindcă te iubesc, știu că sunt gravidă, îți arăt radiografia puiului nostru.Ti trebuie să te gândești la toate aspectele și să iei o hotărâre.Eu voi naște copilul, chiar dacă îl voi crește singură.
Vlad zâmbește , abia apoi explică
-Ce bine că aveși doar o literă diferită în numele voastre, ...Chiar și invitațiile pot fi folosite, vom spune că e o greșeală de la tipărit.
-Adică?zice Delia.Nu știu cun  gândești.
-Gândesc astfel:  Primul pas îl fac acum când te rog să fii soția mea! Aștept răspunsul tău, apoi, mai departe vom stabili împreună. Dacă vrei, mergem acum să îi povestim Daliei, cum vedem noi viitorul, al nostru împreună.Dacă vor dori, pot fi împreună și Dalia cu Tudor, depine de ei.
Pentru că s-au descurcat bine în noaptea în care i-am lăsat singuri, îi lăsăm și acum , le urăm casă de piatră și mulți ani fericiți împreună.