carte lismoreUn manuscris medieval din secolul al XV-lea, una dintre „cele mai importante cărți ale Irlandei”, se întoarce acasă după aproape 400 de ani de când a fost capturată în timpul unui asediu.
„Cartea Lismore” (The Book of Lismore), donată către University College Cork, a fost elaborată pentru Fínghin Mac Carthaigh, Lord al Carbery din 1478 până în 1505. Cartea conține unele dintre cele mai importante capodopere ale literaturii irlandeze medievale, inclusiv detalii despre viețile sfinților irlandezi, singura traducere în irlandeză a călătoriilor lui Marco Polo, precum și aventurile eroului Fionn mac Cumhaill sau Finn MacCool.

„Una dintre cele mai importante cărți ale Irlandei”

Cartea a fost furată în timpul unui asediu asupra Castelului Kilbrittain din Cork, al doilea cel mai mare oraș din Irlanda, în anii 1640, iar apoi a rămas zidită în pereții Castelului Lismore până în secolul al XVIII-lea.

Apoi, a fost redescoperită în timpul lucrărilor de renovare din 1814. Un secol mai târziu, manuscrisul a fost mutat la Londra, în proprietatea ducilor de Devonshire. A rămas în grija administratorilor care dețin moșiile ducatului de Devonshire încă de la înființarea sa, în 1946.

Prim-ministrul Irlandei, Micheál Martin, a primit cu brațele deschise reîntoarcerea „uneia dintre cele mai importante cărți ale Irlandei” și a lăudat generozitatea Ducelui de Devonshire, Peregrine Cavendish, și a familiei sale.

„Dacă nu era ducele și predecesorii săi din Anglia și Irlanda, Cartea Lismore ar fi fost pierdută sau ar fi rămas nedescoperită, la fel ca multe alte manuscrise gaelice din acele vremuri”, a declarat Martin.
„O Irlandă profund implicată în cultura europeană contemporană de la acea vreme”

Cavendish a spus că administratorii au început să ia în considerare mai multe moduri prin care Cartea Lismore să se întoarcă la University College Cork încă de când a fost împrumutată instituției pentru o expoziție în 2011. Cartea a fost donată de administratori „având în vedere recunoașterea expertizei academice a universității și aprecierea parteneriatului îndelungat dintre familia Cavendish și UCC”, care datează încă de la înființarea universității în anii 1840, potrivit The Guardian.

UCC a declarat că textele din manuscris, care includ traduceri ale unor lucrări europene, arată „o Irlandă care era profund implicată în cultura europeană contemporană de la acea vreme”. Universitatea va expune cartea în cadrul unei galerii accesibile publicului.

https://www.descopera.ro/istorie/19538906-una-dintre-cele-mai-importante-carti-ale-irlandei-se-intoarce-in-sfarsit-acasa