Edi(c)torial

Minciună în CV și atac sub centură împot…

Minciună în CV și atac sub centură împotriva ECREATOR

În data de 25 februarie 2024 am semnalat faptul – pe Facebook – că (a)numita Iulia – Florentina Paciurea a publicat, în antologia „Fior de argint” - recent apărută la Editura „Contraste culturale” din Giurgiu, coordinator Izabela Tănasă – un...

Continuare

Opiniuni

Eveniment cultural | Uria…

Eveniment cultural | Urian, la Pitești

  La origine timișorean, astăzi bucureștean, acesta l-a evocat, în principal, pe Alexandru Paleologu. Trecut, cu consecințe nefaste, prin gulagu` românesc. Se știe că plebea bolșevică avea o satisfacție anormală...

Continuare

Nepacea – efectul dizarmo…

Nepacea – efectul dizarmoniei lăuntrice a omului

Cu mii de ani în urmă, Socrate punea bazele gândirii antropocentrice prin celebrul său „Gnothi seauton” (Cunoaște-te pe tine însuți), convins fiind că numai cunoscându-și sinele, omul are posibilitatea să...

Continuare

Descurcăreții și-a lor ce…

Descurcăreții și-a lor ceată

    Tare plângăcioși au ajuns românii. Îndeosebi de la Decembriadă încoace, de când toate s-au dus pe sfârlă și de muncitori și țărani nu mai are nimeni trebuință după ce...

Continuare

Traditii

Sacrificarea mielulu…

Vasilie Aurelian Alin

Sacrificarea mielului de Paște

Biserica învață un lucru cât se poate de adevărat atunci când spune că, în cazul...

Continuare

Obiceiuri de naștere…

MARIA MIRELA PODUŢ

Obiceiuri de naștere din Lăpuș

Nu era voie să ieie femeia gravidă în poală poame, nu era voie să pui...

Continuare

Timpul mitic în cult…

Stefan Maris

Timpul mitic în cultura tradițională

          Cultura tradițională românească cuprinde folclorul, arta populară, obiceiurile și ceremonialul...

Continuare

Interviu

Interviu cu Pavel Șușară

Interviu cu Pavel Șușară

Liliana Popa: cultura europeană s-a manifestat ca un tot uneori în pofida orientărilor religioase, care este logica terțíului inclus ?

Pavel Șușară:In pofida faptului că o percepție idividualizatoare a...

Continuare

Interviu cu Manuela Cerna…

Interviu cu Manuela Cernat

Liliana Popa: Scenaristul și regizorul Dan Pița, cel care a studia 5 ani de zile Regia de Film la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografia "Ion Luca Caragiale" (IATC) din...

Continuare

Parcurgem vremuri impropr…

Parcurgem vremuri improprii visului, eleganței, modestiei și frumuseții sufletești

   1. Pentru că numele noastre s-au intersectat de multe ori în paginile unor reviste literare și ținând cont de faptul că facem parte din aceeași generație de...

Continuare

Posta redactiei

Sărbătorind alături de m…

Sărbătorind alături de  maestrul GHEORGHE GHEORGHIU -70 de ani pe portativul vieții!

Era 30 Decembrie 2023 și ne îndreptam spre New York pentru a sărbători două evenimente majore, revelionul și ziua de naștere a prietenului nostru de suflet, maestrul Gheorghe Gheorghiu trubadurul melodiilor de dragoste. Gigi, așa...

Continuare

Prezentarea „Israelul și …

Prezentarea „Israelul și Algoritmul Holocaustului” susținută de prof. Jean Jacques Askenasy la sediul ICR Tel Aviv

Echipa Institutului Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, are plăcerea să vă invite la prezentarea intitulată „Israelul și Algoritmul Holocaustului” susţinută de prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy...

Continuare

Avram Iancu, bibliotecaru…

Avram Iancu, bibliotecarul, îl va onora, în acest an, pe Avram Iancu, eroul național,  într-un mod personal și unic

Avram Iancu, bibliotecarul şi sportivul de anduranţă din Petroşani, a lansat, și la București, la sfârșitul săptămânii trecute, cartea „PROVOCAREA RINULUI”.
El a ales să își lanseze oficial volumul, ÎN PREMIERĂ ȘI ÎN EXCLUSIVITATE...

Continuare

Critică literară

Prev Next

Rămâi în suflet

Adriana Crăciun

Rămâi în suflet

Se spune că fiecare suflet face parte din oceanul de Lumină al lui Dumnezeu, ca o picătură.
Cunoaştem ideea că în fiecare dintre noi există un strop e dumnezeire, că în beciul sufletului oricărui ticălos există o candelă aprinsă.
Ştim că suntem construiţi după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu. Astfel, în virtutea acestor afirmaţii,  tot ceea ce există – atât văzut cât și nevăzut – este în interconexiune.
Când devenim conștienți de această lege și credem că întregul şi partea sunt identice, modul în care gândim și acționăm în relație cu ceilalţi și cu tot ce ne înconjoară se va schimba.
Ne vom vedea propria imagine oglindită în oamenii și lucrurile din jurul nostru.
Aceasta înseamnă că, cu cât transmitem mai multe gânduri bune celorlalţi, cu atât mai mult bine se întoarce la noi, iar noi devenim expresia acelui bine.
Totul în acest Univers este făcut din energie - tu, prietenii tăi, adversarii tăi, scaunul pe care stai, laptopul la care lucrezi și telefonul pe care îl foloseşti zilnic, tu, cititorule!
Această energie este cea care controlează mișcarea a tot ce se află în acest Univers.

Continuare

Baltagul - Un roman neizbutit

Vasilie Aurelian Alin

Baltagul - Un roman neizbutit

    ,,Baltagul” este un roman neizbutit de-al lui Sadoveanu. Începutul este bun, dar din momentul în care Vitoria pornește în căutarea bărbatului ei, romanul se afundă în platitudine și în linearitate. Textul curge ca un râu fără nicio stavilă. Există o anumită neverosimilitate la nivelul textului, iar această neverosimilitate nu se traduce în subiect ca atare (plecarea unei soții în căutarea bărbatului ei ce întârzie să revină acasă), ci în desfășurarea acțiunii, în nararea faptelor. Dacă spunem că ,,Baltagul” este un roman realist, atunci, tocmai din acest motiv, el este neizbutit și neverosimil, iar critica literară tocmai aici, în sânul realismului, a încadrat romanul: ,,În Baltagul interpretarea e realistă, oamenii luptă, iar după ce cad, urmașii nu au liniște până ce nu restabilesc dreptatea”(Constantin Ciopraga,,Mihail Sadoveanu”, Editura Tineretului, pag. 68) ,,Într-o perspectivă puțin diferită, o contradicție asemănătoare ne izbește în Baltagul, SINGURA CAPODOPERĂ A SERIEI REALISTE a lui Sadoveanu”(Nicolae Manolescu,,Arca lui Noe”). Din păcate tocmai acest pretins realism este punctul slab al romanului.

Continuare

O LUMINĂ VIE

AURELIA RÎNJEA

O LUMINĂ VIE

Note de lectură: REVISTA POEZII PENTRU SUFLETUL MEU nr 14/2023,  Revistă de literatură artă și cultură, Editura Globart Universum, Canada.

Cu o frumoasă trimitere la timpul lui Dumnezeu, care este prezentul, distinsul JOHNNY CIATLOȘ DEAK, senior editor al Editurii, ne duce în actualitate superbul eveniment GALA ARTELOR, ediția a 4-a, Montreal 2023, într-o festivitate grandioasă și de neuitat, care a oferit multă bucurie celor participanți.
Tot despre acest eveniment vorbește în paginile revistei și doamna ANA MARIA SURUGIU, eveniment caracterizat prin „eleganță, bunul gust, organizarea, atmosfera, comunicarea și  interacțiunea între invitați, care toate  au constituit cheia succesului”.

Continuare

Autoarea cu Aripi de Înger

Johnny Ciatloș-Deak

Autoarea cu Aripi de Înger

De fiecare dată când am în față o carte nouă semnată de talentata scriitoare Aurelia Rînjea, știu că va fi o experiență unică și mă bucur de fiecare moment de lectură. Dacă m-ați întreba ce caracteristică anume m-a impresionat până acum în tot ce am citit în creațiile doamnei Aurelia Rînjea, aș spune simplu și răspicat: capacitatea de a transmite iubirea pentru oameni și lume! Iar acest lucru este evident în absolut tot ce am citit până în prezent și credeți-mă că am citit multe cărți ale autoarei!
Distinsa scriitoare Aurelia Rînjea ne surprinde din nou cu o nouă publicație  deosebită, de această dată cu o carte pentru copii, ALEXIA ŞI ȊNGERAŞUL, a doua carte de acest gen, dedicată nepoatei sale iubite, Alexia.
Tema copilăriei nu este ceva nou pentru autoarea Aurelia Rînjea, aceasta abordând-o de nenumărate ori și în poeziile sale, chiar pot spune fără să mă tem că greșesc că este una dintre temele sale preferate și care pare să i se plieze pe suflet precum o mănușă.

Continuare

Tărâmul fermecat al copilăriei

Mihaela CD

Tărâmul fermecat al copilăriei

Surâs candid- Titina Nica Țene

Sub îndrumarea doamnei Voichița Vereș, director al  editurii Napoca Nova, în anul  2022, în România, la Cluj Napoca, este publicat un nou volum de versuri  ce poartă semnătura binecunoscutei autoare Titina Nica Țene, cu titlul: ’’Surâs candid’’ o  antologie de autor‚ în care sunt cuprinse poezii îndrăgite, selectate  din volumele: ’’Bucuria lucrurilor simple’’ (editura Ion Creanga ,1989), ’’Recreația grădinii’’ (Editura Porto-Franco, Galați 1997) și ’’Anotimpurile Jocului’’ (Editura Nico, Târgu Mureș 2011).
Antologia de autor ’’Surâs candid’’ este o culegere de versuri închinate copilăriei, pe care talentata autoare le-a scris de-a lungul anilor, care se adresează copiilor și adulților care doresc să pășească pe acel tărâm fermecat al gingășiei, inocenței și purității. În fond copilăria e o taină a viitorului, așa cum ne spunea marele poet basarabean Grigore Vieru:’’Copilăria e taina dezvăluirii viitorului’’. – (Grigore Vieru)
În această antologie, pe lângă minunatele poezii, vom găsi de asemenea și câteva ’’Extrase din operă’’, precum și ’’Referințe critice (selectiv)’’ și un ’’Curriculum vitae’’ al distinsei scriitoare.

Continuare

RACOLAREA | Spectacol-lectură cu piesa lui Candid Dumitru Stoica

Coca Popescu

RACOLAREA | Spectacol-lectură cu piesa lui Candid Dumitru Stoica

Despre Candid Dumitru Stoica, numai cuvinte de laudă, actor, scriitor, dramaturg, scenarist, trecând peste faptul că este şi un prieten devotat. Aşa şi-a dobândit admiraţia pentru tot ce creează încă, la cei aproape 89 de ani. Mereu cu glumele la rever şi zâmbetul ştrengăresc pe buze, este omul lângă care nu te poţi plictisi, iar după primele fraze rostite de el te declari iremediabil cel mai înfocat fan.
 Pe data de 20 martie ac., am fost invitaţi de această dată la sala AGIR, unde Candid Dumitru Stoica a avut cea de-a doua prezentare a piesei-lectură RACOLAREA, am fost impresionată citind distribuţia nume grele ale scenei, dar şi tinere talente; aici aş sublinia pe distinsa domnişoară Cristina Constantinescu, Cristian Simion, Petronela Purima și Andrei Necula. Despre Florentina Tănase şi Doina Ghiţescu numai cuvinte alese, dar să nu vitregesc şi restul staff-ului, Cristina Cîrcei, Petre Moraru, Nicolae Botezatu și Costel Torje, toţi actori onorând cu prezenţa şi prestaţia domniilor lor sala de spectacol. Undeva in spatele tuturor spectatorilor, discret, așezat pe un scaun, actorul Nae Alexandru,  absorbit de subiectul piesei supervizează spectacolul savurând parcă fiecare replică a colegilor actori, aflați pe scena AGIR.

Continuare

Solia adevărului istoric

Mihaela CD

Solia adevărului istoric

Al Florin Țene -TRĂDAREA LA ROMÂNI

Aflat la venerabilă vârstă de 82 de ani Președintele Ligii Scriitorilor Români AL FLORIN ŢENE, un scriitor extrem de prolific cu peste 100 de cărți  personale publicate și dotat cu o vivacitate literară uimitoare, începe anul 2024 în forță publicând o carte-eseu cu un titlu  interesant: Trădarea la români
Apărută la editura Napoca Star din Cluj Napoca, România, în anul 2024, cartea-eseu începe cu trei motto-uri care se completează unul pe celălalt într-o piramidă a trădării  pornind  de la sensul bine împământenit al trădării aleșilor față de popor și ajungând la trădarea față de tine însuți  cu sprijinul  fățărniciei. „Un popor care alege politicieni corupți, impostori, hoți și trădători nu este victimă, ci complice.” (George Orwell)„Nu există trădare mai mare decât trădarea față de tine însuți.” (William Shakespeare)„Trădarea s-a sprijinit întotdeauna pe ruda ei umilă, fățărnicia.” (Stefan Zweig)
Înainte de a intra în subiectul propriu zis al cărții, aș dori să subliniez faptul că scriitorul, poetul, jurnalistul, filozoful, istoricul și criticul literar  Al Florin Țene și-a dedicat  întreaga  viață literaturii  și culturii  române, fiind caracterizat de o  mare demnitate și verticalitate, neacceptând compromisuri  și preferând să plece din Uniunea Scriitorilor decât să fie...

Continuare

 

Poezie

Prev Next

Poezii de Liliana Olariu

Liliana Olariu

Poezii de Liliana Olariu

 Eu m -am născut la țară.

Eu m -am născut la țară,
O spun azi cu mândrie.
Nu mi-e rușine a spune,
Cu toții am plecat în lume...
Pentru un trai mai bun,
Să câștigăm,o bucată de pâine!

De acasă am învățat,
Să salut tot omul , să-i zâmbesc cu drag.
Să fiu recunoscătoare,
Cu cel ce-mi face o favoare!
Să respect că așa este bine,
Să fiu Om bun cu cel de lângă mine!

Continuare

Poezii de Eugen Baciu

Eugen Baciu

Poezii de Eugen Baciu

RESEMNARE
 
Am fost rănit odată de un cupidon
eram vlăstar virgin rodit din om
iar ea altoi din viţă bună
şi am păşit ţinându-ne de mână
pe drumul vieţii neştiut de noi
plin de necazuri, bucurii şi, de nevoi.
 
Apoi, aşa în plină vară
nu de cu zori ci de cu seara
primirăm de la Dumnezeu
ce-am semănat fără de plug
un rod venit din Sfântul-Duh
dorit de noi aşa de mult.

Continuare

Poezii de Adriana Apostol

Adriana Apostol

Poezii de Adriana Apostol

CUM AȘ PUTEA?

Cum aș putea
porunci inimii
să nu mai bată,
când viața îmi dăruiește
simfonia ei toată?

Cum aș putea
să-i cer gândului
să nu mai zboare,
când în mine
locuiește încă
dorința de a mă înălța
spre soare?

Continuare

Poezii de Liliana Gabroveanu

Liliana Gabroveanu

Poezii de Liliana Gabroveanu

Destin

Suntem grăunțe de nisip.
E haos în deșertul nesfârșit.
Clepsidră-ntoarsă-n timp.

Vantul răscolește-n dună.
Si așteptăm, este furtună.
Perdea de praf, perdea nebună.

Nimeni nu renunță la urcare.
Se luptă să răzbată fiecare,
să vadă o rază de soare.
Furtuna de nisip izbește.
Jos, sus, călătorești. Răzbește!
Ai griă, surato, te rănește!

Continuare

Poezii de Mircea D. Dumitrescu

Mircea D. Dumitrescu

Poezii de Mircea D. Dumitrescu

MAPAMOND

Macaroane uscate în tavă sleită,
Rachetă ce zboară în spații astrale,
Melon cu umbrelă în drum spre Tamisa,
O haină lucioasă își caută post,
La Scala din Milano o nouă premieră,
Războaie civile sfidând rezoluții,
Castele pe Loara dorind nemurirea,
Copii care mor speriați fără hrană,
Buchet de garoafe oferit în pasaj,
O fată ce râde cu ochii de smarald,
O nouă mașină ieșită pe bandă,
Coloană infinită ce înseamnă istorie,

Continuare

 

Proză

Prev Next

CABANIER DE CINCI STELE

Constatin Tiron

CABANIER DE CINCI STELE

Nu cred ca în zona Bucovinei să existe cineva care să  nu-l fi cunoscut sau cel puțin să nu fi auzit de nea Andrei, cabanierul de la Deia, arhicunoscuta cabană așezată pe malul stâng al pârâului cu același nume, foarte aproape de municipiul Câmpulung Moldovenesc, cabanier  renumit mai ales prin modul cum știa să îmbrace o deservire exemplară în haina povestirilor amuzante, povestiri cu tâlc și din care se puteau trage multe învățăminte. Orice supărare sau necaz ai fi avut, îți trecea ca prin farmec dacă aveai inspirația să te afli în preajma lui nea Andrei, măcar jumătate de oră. Îl blagoslovise Dumnezeu cu harul mângâierii sufletului prin cuvântul rostit și dacă ar fi avut și harul cuvântului scris, mai mult ca sigur și-ar fi aflat locul în elita scriitorilor de umor de bună calitate. Unii spun că ar fi fost cunoscut și recunoscut în întreaga țară și eu tind să-i cred, pentru că nea Andrei, era  subiectul multor articole care apăreau destul de des în revistele și ziarele vremii, mai ales în revista de turism România Pitorească. Era omul care știa să se descurce, cabana lui fiind aprovizionată cu tot ce îți dorea sufletul în pofida vicisitudinelor din acele vremuri. Nu de puține ori, atunci când primeam câte o vizită mai simandicoasă de pe la București, apelam cu încredere la nea Andrei și cei pe care i-am dus la el, niciodată nu au plecat decepționați.

Continuare

COLIVIA CU STICLOANȚE

Constatin Tiron

COLIVIA CU STICLOANȚE

De câte ori ajung  prin dulcele târg al Ieșilor, musai trebuie să-i fac o vizită bunului meu amic, bădia Mitru Butuc, unul dintre cei mai vestiți podgoreni din zona Buciumului. Într-o vară, pe la mijlocul lui iulie, invitat fiind la o manifestare care trebuia să aibă loc la Cercul Militar Iași și care între timp se amânase fără ca eu să fiu înștiințat, ce mi-am zis? Dacă tot mă aflu în Iași, hai să trec și pe la bădia Mitru. Mă înarmez cu o sticlă de whiskey JACK DANIELS pentru bădia Mitru, cu o cutie de praline cu lichior pentru țața Tinca și pornesc din Copou circulând bară la bară până dincolo de pasajul de peste calea ferată, pasaj care leagă Buciumul de cartierul Socola și după care circulația devine mai lesnicioasă. Opresc lângă hanul „Trei sarmale” (acum trecut în „a fost odată”) la măcelăria lui Barbălată de unde îmi completez arsenalul cu un ciolan de cinci stele pentru Bimbo, lătrătorul din ogradă, după care intru pe strada Vămășoaia și când ajung la Țapu cotesc la dreapta urcând pe dealul Vișanului printre livezi și vii până ajung la poartă lui bădia Mitru. Parchez mașina la umbra celor doi tei care străjuiesc intrarea în ogradă, iau sacoșa cu daruri și acompaniat de lătrăturile lui Bimbo, intru.

Continuare

Studioul la muncă

Ion Dulugeac

Studioul la muncă

Luna coborâse de pe cer, iar stelele erau mari şi strălucitoare, risipind o lumină generoasă peste temuta închisoare bucureșteană. Pe toate laturile din interiorul pătratului puşcăriei bătea un vânt biciuitor, iar pereţii degradaţi, din care curgea tencuiala, erau zugrăviți de ninsoarea măruntă şi îngheţată, presărată de viscolul pornit de cu seară. Pe gheaţa care trecuse de marginea jgheaburilor ruginite luceau petele vineţii ale zăpezii proaspăt căzute, care se topise uşor peste zi.
    Gratiile pestriţe de la geamurile celulelor, încărcate de sacoşe în toate culorile, pline cu mâncarea pusă la rece... de către deţinuţi, stăteau nemişcate. Prin peisajul îngheţat, liniştea nopţii era uneori spartă de schelălăitul vreunui câine, ghemuit prin troienele de zăpadă, sau de strigătele disperate ale deţinuţilor de pe secţia a V-a şi a VI-a, mare parte din locatarii acelei zone fiind tineri drogaţi sau bidivii teribilişti, puşi pe harţă sau bătăi.
─ Băi Maimuţă, a şasea, 608, băi Maimuţă! se auzi un strigăt în noaptea rece de iarnă, sub cerul ca de sticlă de la Jilava. Lugubru şi sălbatic, strigătul disperat al unui deţinut răsună-n noaptea luminoasă, repetat, iar după câteva minute... cel strigat răspunse somnoros, în limba lui penală, atât de rudimentară.

Continuare

LA BANCĂ

Mircea D. Dumitrescu

LA BANCĂ

          Primăvara parcă sosise mai devreme în luna... decembrie, în frumosul și cochetul municipiu Fetești, situat pe malul Brațului Borcea al Dunării milenare.
           Mitică, un dandy trecut de prima tinerețe se plimba gânditor pe trotuarul care mărginea Parcul Mare de strada Călărași, principala arteră de circulație a localității. Era afundat în gânduri, care se refereau în principal la cum să-și asigure o prezență cât mai strălucitoare în viața mondenă a orașului și a persoanelor mai ales de sex femin din acesta, cu cheltuieli cât mai... concentrate, vizibile și mai profitabile, de preferat însă ca acestea să nu fie făcute din buzunarul propriu. Muncise, cu mari pauze, vreo șaisprezece ani adunați de pe ici și de pe colo, motiv pentru care era beneficiarul unei pensii minime, pe măsura pseudo eforturilor depuse de el, în vederea completării doar a câtorva rubrici din desueta dar atât de utila Carte de Muncă personală. Mai dădea o roată, din când în când, pe la niște amici pescari, de unde lua peștele cu un preț și îl revindea la diferite cunoștiințe cu un adaos comercial personal, a cărui mărime varia în funcție de calitatea și funcția cumpărătorului.

Continuare

Râsul citadin

Liliana Gabroveanu

Râsul citadin

Între dealurile împădurite se mai zăreau câteva case răzleţe. Formau o extindere forţată a micului oraş, ca urmare a construirii combinatului.
De câţiva ani, zona încremenise, ca şi uzina. Mândria urbei dispăruse, din colosul industrial rămânând doar un schelet hidos de beton şi metal ruginit.
Localitatea, plină de viaţă datorită industrializării ceauşiste, rămăsese pustie, mai ales la periferii. Cei rămaşi să locuiască în zonă se târau de la o lună la alta. Noroc cu ajutoarele sociale. Bătrânii mai cârcoteau.
- Ehei, moş Ghiţă, fă bine şi nu ne mai judeca! Matale ai avut serviciu, ca toată lumea din oraş! Erai dus cu duba la secţie dacă stăteai degeaba! Te declarau parazit social care suge sângele poporului, ai uitat? Acuma e altfel! Nimic nu mai merge, totul e mort. Zi, bogdaproste, că ai pensie, că noi nici atât n-o să avem!
- Eu am muncit pentru pensie! Ce, ca voi? Care staţi la crâşmă toată ziua?

Continuare

 

Teatru

Prev Next

LA MUZEUL DE ARTĂ MODERNĂ

Simona Mihuțiu

LA MUZEUL DE ARTĂ MODERNĂ

Muzeograf -  Puteți vedea aici celebra compoziție a marelui maestru Miguel de la Ganet, „Copilul și cornul”.
Vizitator 1 -  Oare care este copilul și care este cornul?
Muzeograf – Este o metaforă a unei reacții idiocrazice și dilematice la problema funfamentală a existenței contemporane, o contopire a temelor fundamentale ale omenirii într-o simplă și totodată complexă variațiune alchimică a unui ev cuprins de înflăcărări și îngrijorări urbane...
Vizitatoare 2 – Ooo, așa...
Vizitator 3 – Într-adevăr!
Muzeograf – Domnule, domnule!
Vizitator 1 (se uită în stânga, în dreapta) – Cu mine vorbiți?
Muzeograf – Domnule, ați călcat în mușuroi! Ați stricat opera de artă a artsistului Jean Jean Gunod!

Continuare

Cum să devii scriitor…

Nina Gonța

Cum să devii scriitor…

- comedie… de Bahlui într-un act -

Personaje:

2 jurnaliști
1 chelner
Ionel Holbănescu – critic literar
Costache Drămuiescu- critic literar
Azinia Iacovescu – critic literar
Mărculescu, poreclit Euripide (de „prea multă școală”) –   critic literar (de mâna a doua)
Pocăita, scriitor
Bătrânul, scriitor
Medicul, scriitor
Tehniciana, scriitor
Băiatul bun la toate, scriitor
Observatoarea, scriitor
Funcționara Roza

Continuare

Merele edenice sau nora de la Cluj (frag…

Vlad Grecu

Merele edenice sau nora de la Cluj (fragment)

Scena 7

Pe fundal, nişte pereţi de bloc murdari, scobiţi de gloanţe, cu două geamuri sparte din care fumegă ceva. În faţă, dosul unei bănci de parc. Înnoptează. Se aud explozii sporadice şi rafale de armă automată. Nicolae, cu două arme pe umeri, îl târâie pe Radu rănit şi-l sprijină cu spatele de spătarul băncii. Ambii sunt în ţinute de militar, Radu are epoleţi de locotenent, Nicolae este fără grad dar încins cu două curele, una de ofiţer cu diagonală. Se opresc pentru a se odihni un pic.

NICOLAE (respiră din greu, se şterge pe frunte): Stai să-mi trag un pic sufletul.
RADU: Am tras o sperietură soră cu moartea, uite cum mi se scutură mâinile. Îmi tremură carnea ca-n agonie.

Continuare

 

Eseistică

Prev Next

MARGINALII (14) - SĂ FIE OARE HOMER O ÎNȚELEPCIUNE REALĂ?

Valentin Lupea

MARGINALII (14) - SĂ FIE OARE HOMER O ÎNȚELEPCIUNE REALĂ?

          În DIALOGURILE sale, Platon se-ntreabă mereu, cât de priceput să fie oare Homer în ceea ce priveşte natura zeilor?
          Homer îi prezintă ca pe nişte certăreți, mincinoşi şi nesimțitori, (STATUL, II, p. 377, 378).
          Filosoful, însă, ale cărui idei trebuie să aibă în permanență un temei raționalul, este obligat să alăture ideii divinității alte atribute, cum ar fi bunătatea, adevărul şi binefacerea (STATUL, II, 379).
          Platon, filosofului este nevoit astfel să concluzioneze drept o necesitate ideea că Homer, poetul, nu reuşeşte să înțeleagă natura zeilor, cu toate că se credea la vremea respectivă faptul că el era o autoritate notorie în acest domeniu.
          În continuare, Platon pune în discuție problema cunoaşterii de către Homer a guvernării şi a artei militare.
          "Să-i punem o întrebare lui Homer, spune Platon.

Continuare

De ce nu L-au primit evreii pe Mântuitorul?

Vasilie Aurelian Alin

De ce nu L-au primit evreii pe Mântuitorul?

    Evreii nu L-au primit pe Mântuitorul pentru că așa scria în Legea lor; să nu-L primească și să nu asculte învățura nimănui dacă nu se potrivește cu ceea ce învață Legea: ,,1. De se va ridica în mijlocul tău prooroc sau văzător de vise şi va face înaintea ta semn şi minune, 2.     Şi se va împlini semnul sau minunea aceea, de care ţi-a grăit el, şi-ţi va zice atunci: Să mergem după alţi dumnezei, pe care tu nu-i ştii şi să le slujim acelora, 3. Să nu asculţi cuvintele proorocului aceluia sau ale acelui văzător de vise, că prin aceasta vă ispiteşte Domnul Dumnezeul vostru, ca să afle de iubiţi pe Domnul Dumnezeul vostru din toată inima voastră şi din tot sufletul vostru”(Deuteronom13:1-3). În creștinism știm că Mântuitorul a făcut minuni și, de asemenea, și evreii recunosc, în Talmud, că Mântuitorul a făcut semne și lucruri ieșite din comun, numai că ei spun că aceste lucruri Le-a făcut prin vrăjitorie. De altfel, chiar din Evanghelii putem arăta cum evreii credeau că Mântuitorul făcea semnele prin vrăjitorie: ,,Iar cărturarii, care veneau din Ierusalim, ziceau că are pe Beelzebul şi că, cu domnul demonilor, alungă demonii”(Marcu3:22).

Continuare

Despre pierderea Botezului

Vasilie Aurelian Alin

Despre pierderea Botezului

     Satana este plin de viclenie, iar în zilele noastre, acesta și acoliții săi au pus la cale un sistem pământesc, o societate, în care dacă un om dorește să facă parte din ea, în calitate de cetățean, primul lucru pe care trebuie să-l facă  este acela de a-și lepăda Botezul de creștin și de a accepta botezul Satanei. Dumnezeu ne-a Botezat cu nume, Diavolul ne botează cu numere. În societatea de astăzi nu poți face (aproape) nimic fără actul de identitate și, în general, fără acte. Nu poți să te angajezi, nu poți să-ți plătești taxele și impozitele, iar astfel nu poți să mai deții nimic, nu mai ai asigurare medicală, etc.. Numai că actele sunt diavolești și, practic, Satana ne pune în față, așa cum I-a pus și Mântuitorului, pâinea în schimbul sufletului: ,,În ispita primirii noilor acte cu cod de bare în care sunt înscrise trei cifre de şase, se întrevede alegerea mistică a crucii, adică a credincioşiei lui Hristos, sau a pâinii care este închinarea la satana. Dacă vă consideraţi creştini după credinţă, dar purtaţi act drăcesc care arată că îi aparţineţi lui, atunci ai cui sunteţi? Nu puteţi fi slugi la doi domni! Şi nu este unire între Hristos şi satana (...)

Continuare