Fragmente dintr-un manuscris masiv, rămas, la moartea autorului – Gheorghe Țane (1923-1994) – în stadii diferite de finisare, întregite cu o anexă cuprinzând fotocopii ale unor documente din arhiva personală a acestuia şi o succintă prezentare cronologică a unor evenimente din istoria secolelor XIX şi XX care, direct sau indirect, au afectat existenţa românilor sud-dunăreni, au văzut, recent, lumina tiparului, la Editura „Scrisul Românesc" din Craiova, în Colecţia „Epica", într-o ediţie îngrijită de Rodica Tiniş, scrie Magda Bratu pe http://www.cvlpress.ro, preluat de Romanian Global News.
Intitulat „Amintirile unui vlah (De la Găureni la Bucureşti)", volumul de 400 de pagini a fost lansat, săptămâna trecută, în cadrul unui eveniment organizat de Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria „AVE" (preşedinte: Ivo Gheorghiev), căreia i-au fost donate 200 de cărţi pentru a ajunge la comunitatea românească din Vidin, inclusiv la persoanele care frecventează cursurile de limba română desfăşurate la sediul acestei organizaţii – una dintre cele mai reprezentative pentru românismul din Bulgaria.

O nouă carte editată de jurnalistul şi publicistul ieşean Dan Teodorescu, cea de-a şaptea în ultimii doi ani, vede lumina tiparului la editura PIM, sub titlul: “Regi şi Regine la Palat“. Va fi o carte dedicată “sportului minţii”, cu reportaje de la recentul Campionat Mondial Şcolar de Şah de la Palatul Culturii din Iaşi, acolo unde ieşeanca Miruna-Daria Lehaci a devenit campioană mondială, cu alte amintiri de neuitat din lumea şahului ieşean, naţional şi internaţional, de la importantele momente din viaţa unei mari şahiste ieşene, Alina L'Ami (ex-Motoc, fostă campioană mondială în anii din urmă în Brazilia, când avea doar 10 ani) şi până la vizita la Iaşi a multiplului campion mondial Anatoli Karpov, dar şi cu relatări de la competiţiile europene şi mondiale de şah organizate în "Dulcele Târg al Ieşilor", în ultimii ani.

Premii importante pentru poezie la Concursul Internațional Naji Naaman din Liban au fost obținute de poete din România.
Acest important concurs desfășurat în memoria poetului Naji Naaman are loc anual cu participarea a numeroși poeți din diverse țări ale lumii începând cu anul 2002. Anul acesta s-a înregistrat o participare record : 2160 de participanți , din sapte țări, scriind în diverse limbi sau dialecte: Albanian,  Arabic , Aromanian, Azeri, Bulgarian, Chinese, Croatian, Czech, Danish, Dutch, English, French, German, Georgian, Greek, Hebrew, Hindi, Hungarian, Italian, Japanese, Korean, Kurdish, Latvian, Macedonian, Malaysian, Montenegrin, Persian, Polish, Portuguese, Romanian, Russian, Serbian, Shona (Bantu), Slovenian, Spanish, Swedish, Tagalo, Turkish, Urdu, Vietnamese si Uzbek.S-au înregistrat 52 de noi câștigători la cea de-a cinsprezecea ediție din acest an a  Concursului  Internațional Naji Naaman's literary prizes (2017).

În seria "Lucrări selectate privind istoria românilor (vlahilor) din Serbia de Răsărit în cinci cărți" patru titluri au văzut lumina zilei: "Oiconimia neslavă a zonei Vidin în secolele XV-XVI", "De la romani și limba latină până la românii timoceni și limba română", "Vlahii în documentele istorice a arhivei din Zaiecear" și "Unde dispărură românii ai lui Tihomir Djordjevic"? Este vorbă de edițiile lui retipărite. La sfârșitul anului trecut a fost publicat primul volum al cincelea cărții sub titlul "De la sârbi românizați până la limba vlahă", care a fost lansată la Zaiecear și Bor, scrie Timoc Press, preluat de Romanian Global News.

Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne a organizat joi, 11 mai, la sediul Instituției Prefectului – Județul Maramureș, un eveniment literar și muzical sub egida campaniei “Carte – fereastră spre cunoaștere”. Manifestarea a avut loc în cadrul “Săptămânii cărții”, care se desfășoară în perioada 8-12 mai, și este dedicată Zilei Internaționale a Cărții.
Cu această ocazie, au fost lansate trei cărți de poezie: “Poet de contrabandă”, de Cezar Haiura, Editura Agnos, Sibiu; “Amprente lirice”, de Mihai Coșerariu, Editura Cetatea Doamnei, Piatra Neamț, și “Clepsidra cu poeme”, de maramureșeanul Vasile Bele, Editura Gutinul, Baia Mare. Cei trei autori sunt membri ai Cenaclului Literar “Nichita Stănescu” al M.A.I. Manifestarea a fost moderată de Lidia Obeadă.
Împreună cu cenaclul, aceasta străbate țara în lung și în lat, organizând evenimente culturale. Membrii cenaclului fac parte din structuri diferite ale M.A.I., provin din zone diverse ale țării și au grade diferite.