al5    În cartea Apocalipsei ni se spune clar că în timpurile din urmă majoritatea oamenilor vor primi un semn/pecete pe mână și/sau pe frunte și că prin această pecete harul îi va părăsi și în locul lui se va instaura în ei energia satanică. Această pecete nu se va pune în mod deschis și în mod lămurit. Adică nu va veni nimeni să vă spună ,,veniți să primiți pecetea Satanei pe mâna și/sau pe fruntea voastră”. Este clar că dacă s-ar proceda în acest fel aproape nimeni nu ar accepta pecetea, dar cum Diavolul este tatăl minciunii și al înșelării, tot în acest mod(adică prin minciună și înșelare) se va produce și acceptarea peceții pe mână și/sau pe frunte.
    Scriptura vorbește cât se poate de lămurit asupra unei lăcrări de înșelare ce se va desfășura în lume și îi va acapara pe toți aceia ce au iubit lumea aceasta și nu au căutat împărăția cerurilor și nici nu s-au interesat de ea: ,,Din această pricină, Dumnezeu îngăduie să le fie trimisă lucrare de rătăcire, ca să creadă o minciună: pentru ca toti cei ce n-au crezut adevărul, ci au găsit plăcere în nelegiuire, să fie osândiţi”(2Tesaloniceni2:11-12). Este clar că nu Dumnezeu trimite această lucrare de rătăcire, căci Dumnezeu spune clar că: ,,Eu nu voiesc moartea păcătosului, ci ca păcătosul să se întoarcă de la calea sa şi să fie viu”(Iezechiel33:11).

s          Cunoaşterea particularităților psihice ale copilului în general este o necesitate izvorâtă din însuşi scopul educației cerută de comanda socială prin care trece țara într-o anumită etapă.
          Scopul unei asemenea educații e unic şi este determinat de cerințele dezvoltării economiei de piață, fiind de la sine înțeles că trebuie să existe un program unitar în vederea formării omului constructor activ şi conştient al unei asemenea comenzi, cu o factură psihologică cerută de codul moral al unei astfel de lumi.
          Având însă în vedere faptul că oamenii sunt foarte diferiți, în funcţie de marea varietate funcțională a activității nervoase superioare şi de experiența de viață acumulată, pentru realizarea unui profil psihologic corespunzător unui asemenea tip de om nu este sufiicent să cunoaştem numai particularitățile psihice generale caractetistice unei anumite etape în dezvoltarea personalității copiilor, ci este cu totul necesar a cunoaşte şi ceea ce diferențiază un copil de alt copil de vârsta sa, adică particularitățile individuale ale fiecărui copil.

al5    Volumul de poezii ,,Toluen” al scriitoarei Camelia Iuliana Radu este o meditație profundă pe tema morții. Puțini scriitori de astăzi au curajul de a scrie despre problemele reale ale societății și rar putem întâlni o conștiință atât de lucidă în tratarea directă a unor probleme atât de capitale, cum este problema morții. Camelia Iuliana Radu brodează o țesătură fină în ,,Toluen”, alcătuită din mai multe straturi interconectate ce își comunică și își răspund permanent. Aceste straturi (sau fețte cum le-am numit noi) oferă în același timp cititorului și niște chei de lectură prin care se poate pătrunde în miezul lucrurilor. În opinia noastră poeta și-a construit în mod deliberat volumul de poezii pe mai multe straturi omogene. Că în volumul ,,Toluen” avem de-a face cu mai multe fețe ale morții este un lucru cât se poate de clar încă de la începutul volumului, căci autoarea îi oferă cititorului, încă din motto-ul ales, indicația precisă asupra perspectivei din care trebuie privite textele: ,,vă arăt fețele/ întrebările/ în fiecare să fiți câte unul/ în toate să vă cuprind”(veniți, privighetoarea a răgușit).
    Cele patru fețe ale morții, ce alcătuiesc în același timp și patru feluri de lectură al volumului ,,Toluen”, sunt următoarele: avem un prim strat literal, un al doilea strat filosofic-religios, un al treilea strat ce constă în textualizarea poeziei și un al patrulea ce exprimă anumite afinități cu tradiția poetică, deci un demers de tip comparativ.

al5    Tot ceea ce noi am spus până acum nu este suficient pentru a demonstra, fără putință de tăgadă, că există și astăzi un neam ce se trage din Cain. Orice teolog sau simplu cercetător poate spune că ceea ce noi încercăm să arătăm poate fi o idee îndrăzneață sau originală, dar că nu este și adevărată, căci genealogiile prezentate în Biblie spun cu totul și cu totul altceva. Numai dovedirea falsității genealogiilor prezentate în Biblie va da cu adevărat greutate celor prezentate în studiul nostru și îi va pune cu adevărat pe gânduri pe cercetători și teologi. Acest lucru nu este ușor de dovedit și nici ușor de acceptat, căci toți telologii pleacă de la supoziția, falsă de altfel, că toată Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu, chiar dacă în sânul ei există contradicții vădite.
    Toți teologii ,,au uitat” un lucru simplu pe care nici Pilat nu l-a înțeles când îl avea pe Mântuitorul în fața sa. Pilat L-a întrebat pe Mântuitorul: ,,Pilat I-a zis: Ce este adevărul?”(Ioan18:38). Mântuitorul nu i-a răspuns nimic și așa cum tâlcuiește și Sfântul Nicolae Velimirovici în cartea sa ,,Prorociri despre vremurile noastre prin fereastra temniței” în cuvântul al cincisprezecelea, Mântuitorul nu i-a răspuns lui Pilat pentru că Pilat nu pus bine întrebarea.

vaa2   Vom vorbi în cele ce urmează despre ceea ce s-a întâmplat cu primul născut al Evei, Cain, după uciderea fratelui său Abel și pedepsirea acestuia de divinitatea Vechiului Testament. După plecarea lui Cain, Scriptura ne spune că acesta a avut urmași și chiar că ar fi construit o cetate: ,,Și Cain a cunoscut-o pe soția sa; ea a rămas însărcinată și a născut pe Enoh; Și el a construit o cetate și a pus acestei cetăți numele fiului său Enoh”(Geneza4:17).
    A existat o continuitate a neamului lui Cain despre care Scriptura vorbește în mod vădit: ,,Enoh a fost tatăl lui Irad; Irad a fost tatăl lui Mehuiael; Mehuiael a fost tatăl lui Metușael; și Matușael a fost tatăl lui Lameh. Lameh și-a luat două soții: numele uneia era Ada și numele celeilate era Țila. Ada a născut pe Iabal: el a fost tatăl celor ce locuiesc în corturi și păzesc vitele. Numele fratelui său era Iubal: el a fost tatăl tuturor celor ce cîntă cu harpa și cu cavalul. Țila, de asemenea, a născut și ea pe Tubal-Cain, făuritorul tuturor uneltelor de bronz și de fier”(Geneza4:18-22).
    Scriptura ne spune că Iabal, urmașul lui Cain, a fost ,,fost tatăl celor ce locuiesc în corturi”(Geneza4:20). Întrebarea ce se pune acum este următoarea: există vreun popor despre care Scriptura ne spune că locuia în corturi?