Nunțile seamănă, datorită gravității lor, cu celebrarea stărilor ultime. Nu întâmplător, simbolurile nupțiale scoase din context semnalizează malign: de pildă, mireasa în vis înseamnă moarte. Cu excepția cununiei, culmea e că, prin sine, respectivele ceremonii  sunt lipsite cel mai adesea de conținut noțional profund. Sunt nunți tăcute - ca o împerechere de insecte, nunți fragile și vinovate - ca mirosul de fân, nunți sclifosite - ca paradele homosexualilor, nunți cu fanfară - care prevestesc Apocalipse de gaz, nunți - chetă, bussines - nunți, nunți crude  ca o trepanație, nunți seboreice care te ung pe guler, nunți haiducești cu șișuri înfipte-n stâlpii pridvorului, nunți de M.A.T, cu dușumele negre, și nunți egale cu ele însele, despre care nu se știe nimic, cum sunt nunțile – înmormântări.

ISTORIA ADEVARATA A DESCENDENTEI NOASTRE

In Europa de Vest nu se cunoaste istoria Romaniei si cei care o viziteaza acum vad saracia materiala de astazi, si nicidecum milenara ei bogatie culturala si spirituala.

In plus, propaganda maghiara din SUA se bazeaza pe milioanele de dolari ale D-lui Soros, care finanteaza edituri si opinii la Bucuresti, in timp ce in Elvetia am auzit de la un doctor in istorie (la Geneva, in iunie 1999) ca Transilvania a aparut in secolul XIII si de la un ambasador francez in Romania (la Lausanne, in noiembrie 1998) ca poporul roman a disparut timp de 1000 de ani ca sa reapara, ca prin miracol, in secolul XIV!

O nouă ediție a Simpozionului “Cultură și civilizație românească în Maramureș” s-a desfășurat în acest final de săptămână la Săliștea de Sus.
Manifestarea face parte din cadrul proiectului “Descoperă cadrul natural și antropologic maramureșean” și cuprinde o serie de comunicări dedicate culturii și spiritualității românești, dar și expoziții de pictură semnate de Felician Săteanu. Totodată, a fost lansată și publicația “Cultură și civilizație românească în Maramureș”, vol. VII, publicație care conține comunicările edițiilor anterioare.

Baia Mare, reşedinţă şi municipiul, este un oraş modern, străbătut de râul Săsar, în care turistul are ce vedea. În primul rând,  ca să pătrundă în tainele meleagurilor maramureşene, el trebuie să viziteze Muzeul de Etnografie şi Artă Populară, ca o Uvertură a ceea ce va descoperi în aceste ţinuturi unice în ţară. Apoi să colinde împrejurimile, aventurându-se până la Baia Sprie şi Mina Şuior sau să-şi îndrepte paşii către barajul de contraforţi, adevărată artă a hidrotehnicii româneşti, şi să parcurgă conturul ondulat al lacului Firiza, străjuit de culmile joase ale munţilor şi pădurile bogate de foioase şi răşinoase.

        Singurătatea e cel mai bun prieten al omului. Ea te primeşte atunci când te trădează prietenii. Ea te primeşte atunci când te părăseşte iubirea.  Ea te însoţeşte atunci când eşti singur.  Ea îţi dă liniştea atunci când ai nevoie de ea. Te protejează în meditaţii, te purifică şi te atenţionează atunci când ai mers pe un drum agitat şi greşit. Am spune că e cea mai fericită cale de a trăi. Depinde numai de noi cum împăcăm sigurătatea cu integrarea în societate, cât luăm din fiecare.