Sf lumii1Am primit la sfârşitul anului trecut două cărţi de la profesorul Costel Neacşu, un membru marcant al Ligii Scriitorilor, motiv pentru care am să scriu, succint, câteva cuvinte despre ele.
Am să încep cu volumul „Sfârşitul lumii”, editura „Emma Books”, Sebeş,2019,  Ediţia a III-a, revizuită şi adăugită, o carte „Întru slava Sfintei şi celei de o fiinţă, de viaţă Făcătoarei şi Nedespărţitei Treimi”.
Despre această carte pr. prof. univ. dr. Mihai Valică afirmă în prefaţa cărţii: „Întrucât lucrarea de faţă aduce în prim-plan profeţiile eshatologice, interpretate şi expuse patristic, încearcă să recunoască semnele vremurilor actuale în contextul revelaţiei divine, mărturiseşte prezenţa şi lucrarea Sf. Treimi în lume şi sancţionează moral unele derapaje ale societăţii, ale unor persoane din spaţiul creştin, care încearcă să muşamalizeze istoria recentă, sau relativizează până la secularizare revelaţia divină, toate acestea mă fac să afirm, cu toată convingerea, că această lucrare este o contribuţie substanţială la îmbogăţirea teologiei ortodoxe române”.

coperta CC Corneliu Coposu, desigur. Intelectual de netăgăduit. Patriot incontestabil. Politician de nivel înalt. Pe care boala cea grea ni l-a răpit nemilos când încă țara-și putea ajuta fructuos. Și cum suferința să nu-l supună după amaru` trăit în comunismu` feroce? Anchetat, torturat, urmărit, umilit de torționarii nemernici ai epocii roșii. Înjosit uneori chiar postdecembrist, neocomunist. L-am cunoscut binișor și l-am respectat pentru luciditatea, înțelepciunea și fermitatea posedate din plin și folositor. Simțul politic relevant. Și stăruința de nezdruncinat întru democrație adevărată nici azi avută-ntrutot și consolidată, din nefericire...
 Scriu aceste rânduri, la un sfert de veac de la moartea lui, după recitirea unui volum*. Binevenit închinat vieții și necazurilor ce nu l-au ocolit niciun pic. Creator inspirat, ziaristu` Tudor Călin Zarojanu.

nicolae dinaDeși foarte tânăr, dar cu o cultură generală remarcabilă, CRISTIAN GABRIEL MORARU reprezintă noua generație de literați care continuă tradiția scrisului în orașul teleormănean din Câmpia Găvanu-Burdea, Roșiorii de Vede, alăturându-se înaintașilor și confraților mai vârstnici de astăzi în promovarea literaturii din acest centru cultural caracterizat printr-o emulație literară de excepție.
Începând să scrie versuri încă din adolescență (când a debutat în revista liceului, iar, editorial, în anul 2009, cu volumul „Elogiul creativismului. Antipoeme”), Cristian Gabriel Moraru se va afirma, în mai puțin de zece ani, ca poet, eseist, critic și istoric literar, publicând nu mai puțin de 13 volume, între care își au locul nu numai cele șapte cărți de poezii, ci și cele patru de critică și istorie literară, precum și două antologii de poezie și de proză scurtă ale scriitorilor roșioreni, ca semn al recunoștinței și al respectului față de contribuția înaintașilor și a congenerilor săi la dezvoltarea literaturii române, fără a omite faptul că este fondatorul și redactorul-șef al revistei TELEORMANUL CULTURAL.

simeanu 180Elisabeta Rizea și Cornel Drăgoi. Dintre atâția alții, zona bogată fiind în anticomuniști declarați. După venirea nenorocită a staliniștilor ruși, cotropitori sub pretextul eliberării de hitleriști. Și-nființarea Securității câinoase, ce a umplut țara de arestări. Și deținuți politic fără motiv. Cei mai sus pomeniți, doi dintre ei, niște ani. Cutreierând la comandă prin temnițe rele. Ori prin lagăre de muncă și domiciliu obligatoriu. Nedreptăți, chinuri și umilințe din plin suferind. Tortură, dureri, suferințe. Zdrobiri de trup și de suflet, duium. De la Marin, Zamfirescu, Tănase, Cârnu și Maromet, de exemplu. Călăi ai unor nevinovați, plătiți din belșug și nemeritat pentru ticăloșia manifestată. Bipede atee, nemiloase cu ceilalți. Canalii cu fapte de neuitat, neiertat, permanent de condamnat...

Moniqa PanPentru început, pentru că acest gând l-am avut demult, aş dori să apreciez munca editurii „eCreator” Baia Mare care promovează tineri condeieri, numai anul acesta peste 20! Este un risc pe care editorul Ioan Romeo Roşiianu şi l-a asumat cu bună ştiinţă şi dacă dintre toţi pe cei care i-a publicat o „mână” de tinere vlăstare se vor impune în literatura românească este un câştig incomensurabil!
Poeta Pan Moniqa ne propune volumul său de debut „Polaritate şi viaţă”, eCreator, Colecţia „Debut”, 2020, o carte împărţită în patru secţiuni: „Nou şi de la capăt”, „Polaritate”, „Simplitate” şi „Gânduri scrise din frământări trăite”.
Citindu-i cu atenţie poeziile am observat o poetă preocupată de propriul destin, de propriul interior, de sensul vieţii, de rolul iubirii în destinul  nostru efemer, o poetă care-şi pune întrebări şi dă răspunsuri, unele categorice, de tip sentinţe judecătoreşti.