nelinistea        Domnul profesor Valentin Lupea ne propune un nou volum de critică literară, intitulat Neliniștea metafizică. Reminescențe și însemnări critice.
Volumul este apărut la prestigioasa editură din Baia Mare, coordonată de neobositul Ioan Romeo Roșiianu.
        Cartea debutează cu o notă personală a autorului, cu o introducere în carte, unde scriitorul ne lămurește și ne confirmă cu tărie importanța criticii literare, care trebuie obligatoriu să fie clară, deoarece nu se poate manifesta la voia întâmplării.
         Domnul profesor este un excelent critic literar, ce a scris și scrie aproape fără oprire aș putea afirma despre numeroase cărți ale autorilor, majoritatea colaboratori activi ai revistei și editurii băimărene eCreator, precum -  Eugenia Coman și eseul critic al domnului profesor pentru cartea scriitoarei intitulat Festina lente sau grăbește-te încet, scriitorul Gheorghe Pop, scriitorul Grigoraș Ciocan, scriitorul și criticul literar Ioan Romeo Roșiianu, scriitoarea, fosta gimnastă și pictorița Carmen Mihaela Coca, scriitoarea Loreta Toader și mulți, mulți alții.

nelinisteaEste greu să scrii despre un coleg, cu atât mai mult despre un critic literar cu care te regăsești în multele volume editate de Ioan Romeo Roșiianu la editura Domniei sale, „eCreator” Baia Mare.
Mai întâi să lămurim ce este  și ce înseamnă un critic literar.
Cea mai pertinentă definiție am aflat-o la Alex Ștefănescu: „După părerea mea, între un scriitor şi un critic literar nu este o foarte mare deosebire. Se poate sesiza o deosebire flagrantă doar în ceea ce priveşte obiectul scrisului lor. Scriitorul scrie despre realitate, iar criticul despre realitatea literaturii. Amândoi scriu. Doar că scriitorul scrie despre ce vede în jur, despre existenţa reală (sau visată) a oamenilor, despre relaţiile dintre ei, iar criticul literar scrie despre reprezentarea scriitorului, scrie despre ce a scris scriitorul. Asta a dus la ideea că un critic face o literatură de gradul doi, adică o literatură despre literatură”.
Iată și părerea profesorului de limba română, autorul acestei cărți de critică literară, Valentin Lupea: „ A fi critic literar înseamnă a avea certe convingeri estetice cristalizate de-a lungul anilor.

nelinisteaOrice vis are culoare și propriul mister.
Pornind de la această reflecție interioară în care se regăsesc majoritatea criticilor literari care scriu punându-și sufletul în palmele autorilor și cititorilor atunci când se apleacă spre studierea unei opere literare, voi analiza la rândul meu, cartea scrisă de domnul Valentin Lupea: Neliniștea metafizică, apărută la Editura eCreator, sub îndrumarea atentă a domnului director Ioan Romeo Roșiianu, poet, prozator, eseist, jurnalist, editor.
Această carte care conține peste 220 de pagini, este un mănunchi de cronici literare pe care domnul Valentin Lupea le-a dezvoltat în stilul său caracteristic, încercând să echilibreze și să pună în evidență prin colecțiile critice adunate, notele personale, încărcate de mare valoare creatoare.
Tocmai asistăm la renașterea unor acte literare valoroase, prin intermediul cărora, atât cititorul, cât și autorul, vor avea multe lucruri folositoare de aflat, odată cu citirea acestei cărți.
Valentin Lupea s-a născut în la data de 6 noiembrie 1945, în localitatea Obreja, comuna Mihalț, județul Alba.
Valentin Lupea, absolvent al Facultății de Filologie, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj – Napoca, specialitatea Limba și Literatura Română, a lucrat toată viața în calitate de Profesor titular, Director și Director Coordonator în județul Mureș.

nelinisteaUn adevărat artist, în frământarea sa Valentin Lupea examinează și reexaminează, îmbrăcând fiecare cuvânt într-o notă emoțională foarte specifică care atinge suflete, așa cum un muzician folosește o serie de note pentru a interpreta o melodie, așa cum un pictor folosește în munca sa o paleta vastă de culori pentru a surprinde fiecare detaliu.
Domnul Valentin Lupea face acest lucru cu o voce sigură, plină de energie creatoare, prin cuvinte atent alese în fiecare dintre lucrările sale prezente în volumul, sugestiv intitulat:  Neliniștea metafizică (Reminiscențe și însemnări critice).
 Încă de la începutul volumului autorul se confesează, vorbind despre ,,neliniștea metafizică” izvorâtă dintr-un ,, prinos de energie creatoare”: ,,Neliniştea metafizică de care mă simt cuprins în anumite momente ale creației porneşte din acea aprinsă dorință de faptă izvorâtă dintr-un prinos de energie creatoare fructificat în aceste reminiscențe și însemnări critice din numeroasele mele cronici publicate în revista eCREATOR, dar nu numai, cronici la adresa noilor apariții - majoritatea la Editura eCREATOR – cronici pline de corectitudine, pondere şi relații edificatoare asupra fiecărei cărți examinate, cel puțin aşa cred eu, acum când mă aflu la a treia carte de critică literară, cronici din care lipsesc cu desăvârşire observațiile ascuțite sau lipsite de bun simț.”

nelinisteaCuvintele Domnului Profesor Valentin Lupea, învăluite în profunzimea gândirii şi în căldura pasiunii pentru literatură, sunt ca o simfonie ce răsună în sufletul celui ce iubeşte arta cuvântului scris.
Criticul literar, în viziunea autorului, este un dirijor al sensurilor, un explorator al adâncimilor textului literar, un călător prin universul neexplorat al fiecărei opere.
A fi critic literar nu e doar o profesie, ci o vocaţie, un dans delicat între cuvinte şi idei, unde convingerile estetice cristalizate de-a lungul anilor devin fundamentul pe care se construieşte fiecare analiză.
Este o artă a discernământului, unde fiecare text este examinat nu doar cu ochii, ci şi cu sufletul, ascultându-i „pulsul” prin fiecare silabă şi metaforă.
Autorul vorbeşte despre critica literară ca despre o entitate vie, ce transcende formulele rigide, aducând în prim-plan un „excepţional cult pentru textul literar”.
În aceste cuvinte, simţim pasiunea unui suflet ce se lasă purtat de fluxul nesfârşit al literaturii, văzând în fiecare pagină o lume nouă, gata să fie descoperită şi înţeleasă.